HenkilökohtaistaKirjoittanut Olli Tammilehto

Fennovoima edistää ydinsotaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Fennovoima edistää ydinsotaa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Olli Tammilehto

Rosatomin innokkuudelle myydä ydinvoimala Pyhäjoelle on syynsä, Olli Tammilehto kirjoittaa.

Fennovoima ja muut suomalaiset ydinvoimayhtiöt edistävät ydinaseiden leviämistä ja sitä kautta lisäävät ydinsodan todennäköisyyttä. Virallinen Suomi pitää tätä väitettä täysin perusteettomana samanaikaisesti, kun ollaan huolissaan siitä, että Iran mahdollisesti hankkii ydinaseita rauhanomaisen ydinteknologian avulla. Ajatellaan, ettei mallimaa Suomessa tapahtuva toiminta voi mitenkään edistää ydinsotaa.

Todellisuudessa väite suomalaisen ydinteknologian yhteydestä ydinaseisiin on aivan yhtä perusteltu kuin se, että öljyn ja kivihiilen käyttö Suomessa edistää ilmastokatastrofia: maailman ydinteknologia järjestelmä on samanlainen globaali kokonaisuus kuin ilmakehä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Fennovoiman kohdalla yhteys ydinaseisiin on harvinaisen selkeä. Rosatomin innokkuudelle myydä ydinvoimala Pyhäjoelle on syynsä. Kyse on siitä, että ostopäätös ja tulevaisuudessa mahdollisesti toimivan ydinvoimalan mallikappale Suomessa helpottaisivat ratkaisevasti ydinteknologian myyntiä ympäri maailmaa. Venäläisistä ydinvoimaloista todennäköisesti kiinnostuneiden maiden joukossa on niitä, joiden hallitukset eivät ainakaan kaikkina aikoina ole hyvissä väleissä USA:n tai alueellisten ydinasevaltioiden kuten Israelin kanssa. Oman ydinaseen hankkiminen voi alkaa houkuttaa.

Maalle, jolla on riittävästi ydinvoimaloiden avulla hankittua ydinteknologiaosaamista, aseen valmistaminen on helppoa. Yksinkertaisin tapa on käyttää hyväksi ydinvoimalassa aina syntyvää plutoniumia. Ydinjätteessä normaalisti oleva niin sanottu reaktoriplutoniumkin kelpaa atomipommiin, kuten USA:ssa on kokeellisesti todistettu.

Toisaalta kun polttoainesauvat otetaan pois reaktorista tavallista aikaisemmin, saadaan pommimiesten suosimaa aseplutoniumia. Plutoniumin erottaminen kemiallisesti muusta ydinjätteestä ei ole erityisen vaikeaa silloin, kun kyse on vain muutaman kilon hankinnasta ja kun turvallisuudesta ei piitata. Ja miksipä sotaan valmistautuvassa maassa työntekijöiden sairastumisesta välitettäisiin, kun sodassa on joka tapauksessa tarkoitus uhrata suuri joukko ihmisiä.