HenkilökohtaistaKirjoittanut Antti Rautiainen

Vähemmän vilppiä, vähemmän ääniä

Lukuaika: 2 minuuttia

Vähemmän vilppiä, vähemmän ääniä

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Antti Rautiainen

Moskovan pormestarinvaalit paljastivat heikon äänestysaktiivisuuden.

Moskovassa äänestettiin viime sunnuntaina pormestarinvaaleissa. Virallisten tulosten mukaan nykyinen, Putinin nimittämä pormestari Sergei Sobjanin sai 51.37 % äänistä, ja tunnettu oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi sai 27.25 %. Navalnyin tulos on erinomainen, mutta hän ei ollut tyytyväinen. Navalnyi kutsui ihmisiä protestoimaan samana iltana Moskovan Bolotnajan aukiolle seitsemältä paikallista aikaa.

Paikalle saapuikin muutamia kymmeniä tuhansia, mutta mitään toissatalven protestiliikkeen tapaista ei ole tulossa. Navalnyi aikoo kyseenalaistaa vaalien rehellisyyden oikeudessa, mutta Venäjän oikeusistuimet eivät juuri koskaa peruuta vaalien tuloksia vaikka ne tunnustaisivatkin osittaiset väärinkäytökset.

mainos

Tulos on paljolti mielipidetutkimusten mukainen, itse asiassa riippumaton Levada-keskus on välillä ennustanut Navalnyille jopa alle 10 prosentin kannatusta. Navalnyi kuitenkin toivoi, että jos vaaleissa olisi menty toiselle kierrokselle, hän olisi voinut kuroa Sobjaninin etumatkaa umpeen. Toisesta kierroksesta jäi puuttumaan todella vähän, alle kaksi prosenttia.

Nyt Navalnyi pyrkii heikentämään Sobjaninin tuloksia, esimerkiksi vaatimalla kotiäänestysten ja epätavallisia kannatuslukuja tuottaneiden äänestyspaikkojen äänien uudelleenlaskua. Toistaiseksi vallanpitäjät eivät kuitenkaan ole olleet halukkaita neuvotteluihin.

Vaalivilpin mahdollisuus ei ole poislaskettu – esimerkiksi monessa sairaalassa Sobjanin sai epätavallisen paljon ääniä, ja julkisen sektorin työntekijöillä voi olla kovia paineita esitellä todellista lojaalimpia äänestystuloksia. Riippumattomien vaalitarkkailijoiden tuloksia tekstiviestien avulla keränneen kansalaisjärjestöjen ”tekstiviestikeskusvaalikomitean” tulosten mukaan Sobjanin olisi saanut alle 49 prosenttia äänistä. Mutta jos viimeisen kymmenen vuoden aikana vaalivilpin osuus on usein ollut 15 prosentin luokkaa, nyt se on selvästi alle puolet tästä.

Toisin kuin Moskovassa, Moskovan läänissä meininki oli entisenlaista – esimerkiksi äänestäjiä ajelutettiin busseilla useammassa äänestyspaikassa. Hallitsevan puolueen Andrei Vorobev saikin hulppeat 79% äänistä.

Vilpin vähentyminen näkyi Moskovan heikossa äänestysaktiivisuudessa, äänestämässä kävi virallisten tietojen mukaan 32.03%. Oma tuntumani oli aina, ettei politiikka kiinnosta moskovalaisia, ja nyt tämä tuli todistettua. Ilmeisesti myös koetaan, että suurimmat ongelmat ovat kansallisia, eikä pormestarilla ole niihin sananvaltaa. Kaikki ehdokkaat myös kampanjoivat melko samanlaisilla ohjelmilla, kuumiksi aiheiksi nousivat ruuhkat ja siirtolaisuuden todelliset ja kuvitellut ongelmat. Esimerkiksi Navalnyi valehteli, että siirtolaiset tekevät yli puolet Moskovan rikoksista. Kenties äänestäjistä myös tuntui, etteivät ehdokkaat eroa toisistaan merkittävästi.

Vaalivilpin jyrkkä vähentyminen on suoraa seurausta toissatalven laajasta joukkoliikkeestä. Monelle tämä liikkeen selvä voitto maistuu kuitenkin juuri nyt karvaalta, koska nykyinen valtaklikki onnistui voittamaan myös merkittävästi aiempaa rehellisimmissä vaaleissa. Voiton kestävyyttä päästäänkin mittaamaan vasta sitten kun nähdään, uskaltavatko vallanpitäjät järjestää rehelliset vaalit myös silloin kun he ovat todellisessa vaarassa hävitä, ja paljon.

Navalnyi lähti tietoisesti peliin, jossa häviö oli todennäköinen. Tämä tappio saattaa olla myös Venäjän opposition koordinaationeuvoston loppu, komitean valtaenemmistö kun päätti kesäkuussa tukea Navalnyiä. Vallanpitäjät valitsivat erilaisen taktiikan komitean eri jäsenten suhteen – kompromissittomammat (kuten Aleksei Gaskarov) vangittiin tai pantiin kotiarestiin (kuten Sergei Udaltsov). Lopulta neuvostosta tuli Navalnyin käsikassara, jolla ei ole enää juurikaan merkitystä.

Jossain muussa kaupungissa oppositio olisi voinut menestyä paremmin, esimerkiksi Pietarissa. Moskova on kuitenkin kovin konservatiivinen, kanta-asukkaat ovat keskimäärin iäkkäitä. Elokuun lopussa julkaistun erittäin mielenkiintoisen Kudrinin säätiön raportin mukaan jopa puolella Moskovan asukkaista on kytköksiä julkiseen sektoriin. Nykyisen putinilaisen järjestelmän tärkein kannattajakunta ovat nimen omaan vanhemmat julkisen sektorin työntekijät ja eläkeläiset. Huolimatta äänekkäästä ja näkyvästä liberaalista intelligentsiasta, raportin tulosten mukaan Moskova on jopa konservatiivisempi kuin Venäjä keskimäärin.

Sunnuntaina järjestettiin myös monia muita vaaleja. Ehkä suurin pommi oli Jevgeni Roizmanin voitto Jekaterinburgin pormestarinvaalissa. Toisin kuin Moskovassa, Jekaterinburgin vaalitapa on yksikierroksinen, ja 33.25% riitti tekemään Roizmanista pormestarin vajaan neljän prosentin voittomarginaalilla.

Lopputulos oli hämmästyttävä, koska Putin vihaa Roizmania aivan yhtä paljon kuin Navalnyia. Roizmania ei voi varsinaisesti sanoa liberaaliksi eikä edes opposition ehdokkaaksi, hän on aivan oma lukunsa. En osaa sanoa myöskään mitä tästä tuloksesta seuraa. Roizmanin tarina on todella hämmästyttävä, kirjoitin hänestä vajaat kaksi vuotta sitten ja suosittelen lukemaan tämän silloisen kirjoitukseni kokonaisuudessaan, koska hänestä tullaan vielä kuulemaan.