HenkilökohtaistaKirjoittanut Kristiina Koivunen

Eteneekö Turkin rauhan prosessi?

Lukuaika: < 1 minuutti

Eteneekö Turkin rauhan prosessi?

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Kristiina Koivunen

EU:n oltava jämäkkä neuvottelujen jatkamiseksi.

Viime viikot ovat olleet hiljaista aikaa niin Pariisin kolmoismurhan tutkimusten kuin Oslo-prosessiksi kutsuttujen rauhanneuvottelujen suhteen. Kaikki odottavat, mitä seuraavaksi tapahtuu. Nyt EU:n on oltava aikaisempaa aktiivisempi ja painostettava Turkkia etsimään rauhanomainen, poliittinen ratkaisu. Ongelman kärjistyminen johtaisi ongelmiin myös Euroopassa ja vuosikymmenten aika on nähty, ettei asia etene Turkissa ilman ulkopuolista ”hoputtamista”.

Kurdien BDP-puolueen puheenjohtaja Selahattin Demirtas on optimistinen neuvottelujen jatkumisen suhteen. Hän uskoo, että kurdipoliitikot tapaavat jo lähipäivinä Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n johtajan Abdullah Öcalanin Imralissa.

mainos

Samaan aikaan Turkin armeijan suuroperaatio Licessä jatkuu edelleen. Tilanteen kääntyminen entistä kiivaampien taistelujen suuntaan on yhtä lailla mahdollista kuin rauhanprosessin eteneminen. Vaikuttaa siltä, että Turkin viranomaisilla – siis maan hallituksella ja armeijalla – ei ole yksimielistä kantaa, miten edetä. Tilanne Syyriassa kärjistyy edelleen. Mihin Syyrian kaaos päätyykin (esimerkiksi maan hajoamiseen), seuraukset heijastuvat koko alueelle. Pahin saattaa olla vielä edessä.

International Crisis Group on julkaissut raportin Syyrian kurdien tilanteesta. En ole vielä ehtinyt tutustua siihen, mutta yleensä tämän järjestön raportit ovat luotettavia ja hyvin tehtyjä.