HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Ei enää asevelvollisuutta

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei enää asevelvollisuutta

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Asevelvollisuus on vanhanaikainen tapa puolustaa maata.

Asevelvollisuus on järjestelmä, joka on syntynyt sellaisena aikana, jona sodankäyntiin tarvittiin paljon miehiä. Aseet olivat yksinkertaisia ja sotaa käytiin maastossa. Kyvyt kantaa asetta, ampua oikeaan suuntaan ja piiloutua olivat merkityksellisiä ja miesvoimalla voitiin voittaa, ja toisaalta hävitä, sotia.

Aika on nyt toinen.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Asevelvollisuus on ollut kohtuullisen laajasti käytössä, mutta valtaosa asevelvollisuutta puolustusratkaisunaan käyttäneistä maista on todennut sen vanhentuneeksi ja luopunut siitä.

Esimerkiksi Euroopassa suomalaistyyppistä, verrattain laajaa asevelvollisuutta ylläpitää enää Suomen lisäksi Kreikka. Saksa ja Ruotsi ovat luopuneet siitä kokonaan äskettäin ja esimerkiksi Itävallassa kutsuttavien joukko on huomattavasti pienempi.

Asevelvollisuutta kutsutaan usein edulliseksi järjestelmäksi. On kuitenkin niin, että asiat eivät halpene sillä, että niiden kustannukset sälyttää jonkun muun maksettavaksi. Asevelvollisuuden kuluista ison osan maksavat varusmiehet itse ja heidän vanhempansa konkreettisina kuluina. Lisäksi koko kansantalous maksaa osan viuluista pienempien verotulojen muodossa.

Aikana, jolloin sotilaallista uhkaa ei ole, on tuhlausta ylläpitää suurta armeijaa tai esimerkiksi yleiseksi kutsuttua miesten asevelvollisuutta. Siinä tuhlataan paitsi yhteisiä rahoja myös nuorten miesten elämää. Tuo puoli vuotta tai vuosi on aikaa, jonka he voisivat käyttää opiskeluun, harjoitteluun tai työntekoon valitsemallaan alalla. Ei pakkotyössä ei-minkään eteen opettelemassa taitoja, joista tuskin on hyötyä.

Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa nyt tai lähitulevaisuudessa. Se tarkoittaa, että Suomi, kuten Ruotsi, voisi päättää esimerkiksi jättää lain asevelvollisuudesta lepäämään. Ruotsin analyysi perustuu siihen, että uhkaa ei ole nyt, eikä sellainen synny hetkessä. Se tarkoittaa, että mikäli näyttäisi siltä, että uhka kehittyy, on vuosia aikaa nostaa puolustuskyky tarpeelliselle tasolle.

Asevelvollisuus on maanpuolustuksellisesti tehoton, epätasa-arvoinen ja vanhanaikainen järjestelmä. Se voitaisiin lakkauttaa .