Henkilökohtaista
Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.
Teksti Suvi Auvinen
Helsingin poliisilaitos julkaisi Facebookissa kuvan seksuaalirikoksesta epäillystä miehestä. Kuva lähti hurjaa vauhtia jakoon. Mitä hittoa?
Kioskiryöstäjiä ja autojen tuntomerkkejä, kuvia kadonneista lapsista ja eksyneistä marjastajista. Poliisin kuvienjulkaisupolitiikka on ollut ymmärrettävää, tähän asti.
Kun Helsingin poliisi aloitti virtuaalisen lähipoliisiryhmän vuonna 2008, IRC-gallerian Fobba-poliisille lähinnä naureskeltiin. Poliisi on kuitenkin ottamassa vakaata jalansijaa sosiaalisissa medioissa ja foorumeilla. Nykyisin kolmen poliisin voimin toimiva virtuaalinen lähipoliisiryhmä on IRC-gallerian lisäksi rantautunut Facebookiin, Demiin, Messengenriin ja Hommafoorumille.
Yhteydenottokynnys poliisiin madaltuu, kun poliisi on omalla naamallaan siellä missä ihmiset muutenkin roikkuvat kaikki työpäivänsä. Vuonna 2011 poliisien kolmessa Facebook-profiilissa aloitettiin kuukaudessa 180 uutta keskusteluketjua, joissa kysellään poliiseilta asioita poliisikouluun pyrkimisestä pysäköintirikemaksujen maksamiseen.
Nyt poliisi on keksinyt sosiaaliselle medialle uuden käyttökohteen. 20.6. Facebookissa Helsingin poliisilaitoksen sivuilla julkaistiin valvontakamerakuva linja-autoasemalta poistuvasta henkilöstä. Kuvan saateteksti oli seuraava:
Ohessa kuva epäillystä lapsen hyväksikäyttäjästä. Jos tunnistat miehen, ole hyvä ja ota yhteyttä nettipoliisiin! Ilmoituksen mukaan 10-vuotias tyttö matkusti sunnuntaina 17.6.2012 iltapäivällä yksin bussilla välillä Lappeenranta – Helsinki. Mahdollisesti Kouvolasta linja-autoon nousi mieshenkilö, joka istui tytön viereen käytävän toiselle puolelle. Mies tyydytti itseään useaan otteeseen matkan aikana. Tapahtumaan ei epäillä liittyvän fyysistä kontaktia osapuolten välillä. Mies jäi pois linja-autosta Helsingissä Kampin terminaalissa.
Kymmenessä tunnissa kuvaa jaetaan yli 6 000 kertaa. Jos jokaisella kuvan jakajalla on 200–300 Facebook-kaveria, nousee kuvan nähneiden silmäparien määrä hetkessä huimaksi.
Syytön kunnes toisin todistetaan? Kuvassa esiintyvän henkilön kohdalla syyttömyys on yhdentekevä seikka poliisin toilailun jälkeen.
Kommenttitulva alkaa kuten arvata saattaa.
Turpaa pitää vetää jos tunnistaa kadulla vastaan tulleeksi.
Nimi lehteen ja pari väkivaltarikollista käy ilman tuomiota vähän miestä ojentaa et tietää tehneensä rikoksen.
Kuva naamasta nettiin ja vehkeet poijes. Jossei auta, niin ehkä sementtisaapassukelluksen pikakurssi poistaa ongelman.
Turpaanvetoja? Kastraatioita? Nettipoliisi Fobba käy jättämässä puolivillaisen kommentin ”tyhjien tynnyrien kolistelusta”, vaikka laki voisi tulkita kyseessä olevan laittoman uhkauksen. Myöhemmin Fobba heittää hassuna kommenttina ”On myös hieman eri asia pestä niitä kiviään uimahallin suihkussa kuin bussissa.”
Mihin tällainen toiminta johtaa? Rikoksista epäiltyjen kuvia julkistetaan poliisin puolivirallisessa Facebookissa, josta ne lähtevät leviämään. Uhkauksia, vihaa, ihmisten leimaamista. Sanomattakin on selvää ettei lapsen nähden runkkaaminen ole okei, mutta tässä ei ole nyt kyse siitä.
Fobba puolusteli toimintaansa heti: ”Mitä eroa on julkaista tekijän kuva esim Facebookissa tai tiedotteella siten, että iltapäivälehdet uutisoi asiasta kuvalla? Mielestäni ei juuri mitään ja tätä jälkimmäistähän on tehty jo vuosia. Kuten myös esim Poliisi-TVssä.”
”Näen melko kaukaisena ajatuksena sen, että poliisin tulisi alkaa salailla rikoksia. Epäiltyjen kuvia on julkaistu jo vuosikausia. Jostain syystä kuvan julkaisu sosiaalisen median kautta koetaan osan kohdalla ihmeellisenä. Esimerkiksi Sellon ampujan kuva julkaistiin Suomen poliisi profiilissa. Olisiko se pitänyt jättää julkaisematta sillä perusteella, että se herättää turvattomuudentunnetta?”
Fobba hei: On täysin eri asia julkaista kioskiryöstöön tai kauppakeskusammuskeluun syyllistyneen kuva kuin seksuaalirikoksesta epäillyn kuva. Epäilyksen vakavuudella ja rikoksen laadulla on mielestäni myöskin väliä, mutta toisaalta minä en ole alan ammattilainen toisin kuin Fobba.
Facebookin käyttö on taitolaji. Helposti hermostuva, epäiltyjen kuvia ja näiden rikosnimike-epäilyjä jakeleva poliisi joka saivartelee ja nillittää vastaan kaikille, jotka kyseenalaistavat kuvan levittämisen muttei tuomitse sen suuremmin rajuja uhkailuja ei ehkä hallitse sosiaalisen median käyttöä kylliksi?
Minun epäluuloni poliisia kohtaan kasvoi tapauksen myötä merkittävästi. Kenen tahansa meistä naama voi näemmä lävähtää sosiaaliseen mediaan poliisin epäilyksen johdosta koska tahansa. Syyllisyydestä viis, on vaan kiva päästää raivostunut ihmisjoukko jonkun perään ja katsoa millainen verilöyly seuraa. Hyvä poliisi! To protect & serve, vai miten se nyt menikään?