HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Panssaroitu puolustusratkaisu

Lukuaika: < 1 minuutti

Panssaroitu puolustusratkaisu

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Maanpuolustuskurssit iskostavat tehokkaasti eliitille nykyjärjestelmän merkitystä.

Maanpuolustuskurssit ovat jännittävä suomalainen instituutio. Ne ovat kursseja, jolle kutsutaan maan eliitti yritysjohtajista kansanedustajiin, ja erityiskursseille erityisryhmiä, kuten nuoria päättäjiä (esimerkiksi minut, joka olin joskus nuori ja lupaava), ylioppilasliikettä ja kuntapäättäjiä. Viikon mittaisia tai lyhyempiä erityiskursseja lukuun ottamatta maanpuolustuskurssit kestävät aina kolme viikkoa ja poissaoloihin suhtaudutaan penseästi. Ja tosiaan, useimmat kurssille kutsutut kurssille osallistuvat ja priorisoivat sen töidensä ja muiden velvollisuuksiensa edelle.

Kursseilla puhuu vaikuttava kaarti asiantuntijoita puolustusvoimista ja muualta. Avauspuheen pitää puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen. Media pääsee kuuntelemaan avauspuhetta ja sitä usein siteerataan mediassa. Mekin rauhanliikkeessä osaamme odottaa avauspuheita ja niissä tehtäviä avauksia.

mainos

Tänään avatun 203. kurssin puhe ei ollut erityisen säväyttävä, vaan käsitteli lähinnä kokonaismaanpuolustusta ja puolustusvoimien tärkeyttä muiden viranomaisten tukena sekä varusmiespalveluksen merkitystä syrjäytymisen ehkäisijänä. En nyt mene näiden väitteiden hötöisyyteen sen enempää, mutta… Miten syrjäytymistä ehkäisee sellainen taho, joka suoraan sanottuna valikoi velvollisuuden kautta koulutuksensa ulkopuolelle miesikäluokasta vain ne, jotka ovat hyväkuntoisia ja joiden elämänhallinta on kohtuullisella tolalla? Enkä tarkoita, että puolustusvoimien tehtävä olisi syrjäytymisen ehkäisy, mutta voisiko siitä myös lakata höpisemästä ja keskittyä maanpuolustukseen ja sen tarpeellisuuteen, tai oikeammin tarpeettomuuteen näissä oloissa.

Tämänaamuisessa puheessaan Puheloinen ehdotti muun muassa sitä, että varusmiespalveluksen pitäisi laskea sen suorittaneen tuloverotusta määräajan ja sitä, että varusmieskoulutuksen ajalta kertyisi eläkettä.

Puheloisen puheessa toistuvana teemana oli nimenomaan puolustusvoimien merkitys rauhan ajan arjessa, esimerkiksi se, että virka-apua muille viranomaisille annetaan viisisataa kertaa vuodessa. Tämän tarkoitus lienee alleviivata puolustusvoimien merkitystä tilanteessa, jossa sitä aiheellisesti kyseenalaistetaan. Ja erityisesti tällä rakennetaan merkitystä päättäjille, joista suurin osa suorittaa kurssin pian esimerkiksi eduskuntaan päästyään, ja näin imee itseensä puolustusvoimien näkemystä siitä, miten asiat ovat. Ei olekaan ihme, että puolustusbudjetti on suhteettoman suuri, erityisesti kun otetaan huomioon se yleisesti, myös esimerkiksi turvallisuus- ja puolustuspoliittisissa selonteoissa tunnustettu tosiasia, että Suomeen ei kohdistu minkäänlaista sotilaallista uhkaa.