Henkilökohtaista

Kymmenen minuuttia tyhjäkäynnillä

Lukuaika: < 1 minuutti

Kymmenen minuuttia tyhjäkäynnillä

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Tuuli Ojakangas

Kevät on tuonut takapakkia ilmastoprojektiin.

Ei tullut maalämpöä meidän taloon. Vanhempani olivat jo kertaalleen päättäneet satsata hiipuvan öljykattilan jälkeiseen aikaan ja hankkia taloon maalämmön. Kustannusarvio oli 30 000 euroa.

Muutaman päivän päätöstä maisteltuaan he kumosivat sen. Syy on ymmärrettävä: he eivät saisi tuonsuuruista lainaa maksettua ennen eläkepäiviään, eikä maalämmön energiasäästö ehtisi hyödyttää heitä rahallisesti muutoin kuin taloa myydessä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Nyt ollaan jälleen alkupisteessä ja pohditaan öljykattilan uusimista sekä eri lämmitysvaihtoehtojen yhdistelemistä. Kertakustannuksiltaan uusi kattila tulisi halvimmaksi, mutta käyttökustannuksiltaan taas ei. Joka vaihtoehdossa tuntuu olevan jokin suuri mutta.

***

Ilmankosissa oli tarjolla tässä kuussa asumisen energiatehokkuutta käsittelevä teemailta. Unohdimme ilmoittautua, ja lopulta tapahtumaan olisi ollut tulijoita vain seitsemän. Ilta peruttiin, ja se harmitti projektin vetäjien lisäksi myös ilmastoperheitä. Tahti hiipuu siis edelleen.

Seuraavaksi on kuitenkin luvassa yrttiretki kaupunkiluontoon. Todennäköisesti hyötykasvien keräily keväisessä metsässä houkuttaa paikalle huomattavasti enemmän tulijoita. Ainakin toivon mukaan.

***

Kevät on tuonut myös omakohtaista takapakkia ilmastoprojektiin. Koska aika tuntuu jatkuvasti olevan kortilla, olen ostanut lapsille uudet kengät ja haalarit. Semminkin, että todennäköisesti vintiltä tai serkuilta ja ystävien lapsilta olisi kaivamalla ja kyselemällä liiennyt pieneksi jäänyttä tavaraa.

Vapputoriltakin lähti mukaan turhaa muovikrääsää, joka todennäköisesti kestää näiden kahden eläväisen kulutuksessa enintään viikon. Eilen heitin kolmet talvisaappaat roskiin ajatellen, etteivät ne enää kenellekään kelpaa.

Pisteenä i:n päällä huomasin jokin aika sitten istuneeni työkaverini kanssa autossa juttelemassa kymmenkunta minuuttia moottori tyhjäkäynnillä.

***

Kun rahaa on, sitä menee, sanotaan. Kun käytetty tavara ei ole enää itsestäänselvyys ja käytännön pakko, uuden ostamisen helppous voittaa. En ole koskaan ollut kovin taitava etsimään käytettyä tavaraa suvun ja tuttujen ulkopuolelta, enkä varmaankaan tunne parhaita kirpputoreja Tampereella enkä netissäkään. Miten saada tavara kiertämään helposti? Vinkkejä otetaan vastaan!

  • 3.5.2012