HenkilökohtaistaKirjoittanut paula kultanen ribas

Helsingin huomaamattomat helmet

Lukuaika: 2 minuuttia

Helsingin huomaamattomat helmet

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Paula Kultanen Ribas

Suomalainen design on käytännön asia.

Helsingin designvuotena unohtuu helposti, ettei suomalainen muotoilu ole yksistään Marimekon, Iittalan ja Alvar Aallon varassa. Design ei ole vain elitismiä, vaikeasti avautuvia patsaita tai tyyriitä lampunvarjostimia, eikä se asusta pelkästään museoissa, gallerioissa ja luksusliikkeissä.

Ulkomaalaisen huomion keräävät elitistisiä taidenäyttelyitä enemmän arkiset suomalaistuotteet. Kauniit ja käytännölliset käyttöesineet, arkkitehtuuri, sisustus, kaupunkisuunnittelu. Kaikki se, jonka eksoottisuudelle me suomalaiset itse saatamme olla kaikkein sokeimpia, painuukin elävimmin ulkomaalaisen muistiin.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tässä lista eteläeurooppalaisten tuttavieni muotoilusuosikeista, joista voisi hyvin laatia vaihtoehtoisen designmatkailuesitteen pienemmälläkin budjetilla liikkuville turisteille:

1. Helsingin metro on futuristinen ilmestys kauttaaltaan oransseine muoviosineen. Yllättävä ja tyylikkäästi muotoiltu.

2. Vanhoja helsinkiläisiä raitiovaunuja ei näe missään muualla maailmassa. Luonnonmateriaalit, glamourit hehkulamput ja kirjava ulkoasu tuovat kaupunkimatkailuun arjen luksusta.

3. Metron tapaan oransseina väripilkkuina matkailijan silmään pistävät myös puoleensavetävät torikatokset. Retroa, psykedeelistä ja piristävän erilaista.

4. Katukivet sinällään ovat suomalaista muotoilua parhaimmillaan, vaikka jäävätkin kirjaimellisesti jalkoihin. Vastaavia maskuliinisen jykeviä graniittilohkareita ei etelässä pääse tallomaan.

5. Toivoakseni edes jugendtaloista on tehty erilliset kävelykierrosesitteet turisteille. Barcelonalla on modernismi ja Pariisilla art nouveau, mutta Helsingin kalevalainen kansallisromantiikka ilmenee parhaiten uljaan satumaisissa jugendjulkisivuissa.

6. Käpylän ja Vallilan vanhoissa puutaloissa puolestaan yhdistyvät Helsingin agraarihistoria ja urbaanit mukavuudet. Kivijalkaisia puutaloja ei varmasti tule etelässä vastaan.

7. Suomalaiset haikailevat usein pariisilaistyylisten kahviloiden terasseille, mutta espanjalaiset vaikuttuvat siitä pieteetistä, jolla useimmat Helsingin baarit on sisustettu. Tapetteja, maalauksia, nahkaselkäisiä tuoleja, paksuja persialaismattoja ja tukevia puupöytiä löytyy useasta edullisemmastakin kapakasta.

8. Eikä baarien design-anti suinkaan rajoitu sisustukseen. Myös lasit ovat kestävyydessään ja tyylikkyydessään vailla vertaansa. Kaarevanmuotoisia lasikolpakoita, suomalaisen olutmerkin logolla varustettuja tuoppeja ja shottilaseja voisi design-vuoden kunniaksi vaikka kaupitella matkamuistoksi.

9. Myös ruokakaupasta löytyy designia, kun osaa katsoa. Suomalainen maitotölkki on käyttömukavuudeltaan ja ulkonäöltään huikea taidonnäyte. Kannelliset juustokotelot edustavat nekin espanjalaisten ihailemaa kätevää tyyliä.

10. Juustohöylä keksittiin ehkä Norjassa, mutta sen muotoilu saavutti huippunsa Suomessa. Katalonialaiset appivanhempani eivät enää suostu törsäämään juustoa leikkaamalla sitä ronskisti veitsellä, sillä käytöstä löytyy nyt poronsarvivarrellinen höylä.