HenkilökohtaistaKirjoittanut Hanna Kuusela

Häpeä tappaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Häpeä tappaa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Hanna Kuusela

Mitä luin tänään: Jouko Turkan Häpeä.

On yksi aihe, jota olen kirjoittajana vältellyt jo useamman vuoden. Se on Suomessa tehtyjen perhesurmien ja voittopuolisesti islaminuskoisissa maissa tapahtuvien kunniamurhien välinen suhde.

Se on ollut musertavuudessaan mahdoton aihe kirjoitettavaksi. Vaatisi liiallista hybristä väittää, että voisi tietää, miksi joku murhaa läheisensä. Vaikka järki ja intuitio sanovat, että ilmiöillä on jotain yhteistä, miten niistä voisi kirjoittaa alistamatta yksilöllisiä hirmutekoja tai tragedioita kaavamaisuuden alle? Siispä en ole kirjoittanut.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

On hyvä, että Jouko Turkka on, vaikka Turkka itse ei asiaa näin varmaan näkisikään, eikä hän puhu mitään kunniamurhista.

Sanoisin, että Turkan vuonna 1994 julkaisema – täysin salonkikelvoton – Häpeä on vuoden 2012 tärkein kirja. Ei se kerro, miksi Bulevardilla tai Laajasalossa murhattiin omia perheitä, mutta sen avulla on edes jotenkin mahdollista lähestyä näitä kuolemia.

Absurdeissa episodeissaan hevosella Poriin ratsastava Turkka häpeää ja ottaa vastaan muiden häpeää. Suurimman nautinnon tavoittelu johtaa vain epäonnistumisiin. Kirja on täynnä insestiä, pedofiliaa, sovinismia, kiellettyjä rakkauksia ja niiden aiheuttamaa häpeää tai kuvottavaa häpeämättömyyttä. Turkka häpeää suhdettaan oppilaaseensa, moukarinheittäjä kaivaa itselleen kuoppaa rakastuttuaan pituushyppääjään, ja lopulta Turkan kuvaama yhteisö haluaa tuomita yksilöt – tai heidän uhraavan itsensä. Lauma heittää kuopan reunalta savipaakkuja elävältä hautautuvan päälle.

Tai ehkä kirjan suhde häpeään ei ole näin yksinkertainen. Tarkemmin sanottuna se kuvaa häpeän dialektiikkaa: toisaalta on välttämätöntä, että ihmiset häpeävät tekojaan, toisaalta usein on yhtä välttämätöntä päästä häpeästä eroon. Kun toisten pitäisi ymmärtää hävetä enemmän, toiset taas häpeävät niin paljon, että tappavat jonkun, itsensä tai läheisensä.

Turkkalaisuudelle ominaiseen tapaan kirjassa kuvataan, miten vähästä ihminen typistyy ruumiillisiksi tarpeiksi tai pakoiksi, himoiksi, selviytymisvietiksi ja kostoksi. Ja miten vaikeaa yhteisön on lopulta käsitellä tällaisia tapahtumia – olivat nämä yhteisöt sitten kristittyjä, uskonnottomia tai islamilaisia kyliä, perheitä tai sukuja. Häpeää on aina joko liikaa tai liian vähän.