HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Osama bin Laden on kuollut, eläköön?

Lukuaika: 2 minuuttia

Osama bin Laden on kuollut, eläköön?

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Kieltäydyn iloitsemasta ihmisoikeuksien kuolemasta.

Tämän ja eilisen otsikot ovat olleet niin irvokkaita, että kuvottaa, ja olen ollut kaksi päivää raivoissani. Että nyt YK:n turvallisuusneuvosto iloitsee. Ja nyt meitä sitten kehotetaan iloitsemaan Osama bin Ladenin kuolemasta. Koko sanan kuolema käyttäminen tuntuu eufemismilta. Osama bin Laden kuoli kaiketi tulitaistelussa. Toisaalta, koska operaatio ja sen jälkitoimenpiteet dna-testeineen ja merihautauksineen oli suunniteltu tarkkaan, tuskin olisi liiottelua sanoa, että Osama bin Laden teloitettiin ilman oikeudenkäyntiä. Pysähdytään tähän hetkeksi. Yhdysvaltain erikoisjoukko mahdollisesti teloitti Osama bin Ladenin ilman oikeudenkäyntiä.

Vielä en ole ymmärtänyt mikä kohta tässä on se, joka riemastuttaa niin, että ihmiset näyttävät tanssivan ja iloitsevan esimerkiksi meille näytetyissä uutispätkissä Washingtonin kaduilla. Kuolema? Siis ehkä ihmisoikeuksien kuolema, olisiko siinä riemunaihetta? Vai sen, että meille uskotellaan, että joissain Yhdysvaltain hankkeissa on kyse oikeusvaltion levittämisestä maailmalla?

mainos

En missään tapauksessa tarkoita, että näkisin Osama bin Ladenin henkilössä tai toimissa mitään hyvää. Mutta siitäkin huolimatta olen sellainen naiivi idealisti, jonka käsitys maailmasta on sellainen, että kenenkään tappaminen ei missään tilanteessa ole oikein. Haluaisin ajatella, että tarkoitus olisi alun perin ollut pidättää Osama bin Laden ja saattaa hänet kansainvälisen ja puolueettoman oikeusistuimen eteen. Tällaisesta lopputulemasta olisin varmasti iloinnut. Lausuntojen perusteella ei kuitenkaan näytä siltä, että tämä olisi ollut edes tarkoituksena, vaikka saatan tietenkin erehtyä rankasti. Jotenkin vain voitonriemu ei tunnu sopivan siihen, että operaatio olisi mennyt mönkään ja päättynyt jotenkin aivan toisin kuin oli suunniteltu.

Nyt sitten puhumme eufemismein. Osama bin Ladenin toiminnan loppuminen. Bin Ladenin loppu. Osama bin Laden ei tee enää terrorismihyökkäyksiä. Historian lehti kääntynyt terrorismin vastaisessa taistelussa.

En minä tiedä, mitä tästä seuraa. Monet minua viisaammat näyttävät iloitsevan tästä kuolemasta. Toisaalta monet näyttävät arvelevan, että tämä kuolema johtaa suureen määrään terroritekoja, koska Osama bin Laden kaiketi oli, jos nyt ei enää minkään liikkeen tosiasiallinen johtaja, niin monien kunnioittama hahmo. Joka tapauksessa iloitseminen tuntuu väärältä reaktiolta. Pitäydyn kannassani ja aion myös vastedes kieltäytyä iloitsemasta ihmisten kuolemista. Lisäksi aion olla iloitsematta siitä, että ihmisoikeuksien kunnioittamisessa voidaan jättää yksikin ihminen väliin. Se kun luullakseni avaa tietä sille, että kaikenlaisia poikkeuksia voidaan hyväksyä.