HenkilökohtaistaKirjoittanut Mikael Kallavuo

Naurava vallankumous Suomeen?

Lukuaika: 2 minuuttia

Naurava vallankumous Suomeen?

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Mikael Kallavuo

Valta pitäisi siirtää takaisin kansanedustajille.

Miksi Tunisian ja Egyptin äärimmäisen kovaotteiset johtajat kukistuivat muutamassa viikossa? Juuri kukaan ei olisi uskonut sen olevan mahdollista. Nyt entisille pelätyille johtajille nauretaan. Michel Foucaultin mukaan hallitsijaa ei pidä pystyssä mikään muu kuin muiden vakaumus, että hänellä on valtaa – heti kun tämä usko häviää vallan teho haihtuu ja entiset käskyläiset ovat tottelematta. Hallitsija jää narrimaisesti yksin ja ex-johtajan kuihtuvalle uhittelulle näytetään pitkää nenää.

Suomessakin on hyvin vakavia puutteita demokratiassa. Esimerkiksi yksittäisillä kansanedustajilla ei ole enää juuri lainkaan valtaa. Kaikki merkittävät asiat valmistellaan ja päätetään jossakin muualla, Puolueen johto, virkamiehet ja hallituksen avainministerit määräävät ja kansanedustaja, jolla perustuslain mukaan pitäisi olla eduskunnassa kaikki valta, tottelee nöyrästi…

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Käytäntö on johtanut epädemokraattiseen kehitykseen, jossa hyvinvointiyhteiskuntaa hajotetaan. Vaikka noin seitsemänkymmentä prosenttia suomalaisista on ollut halukas maksamaan enemmän veroja, jotta julkiset palvelut toimisivat, on palveluja epädemokraattisesti leikattu jo noin kahdeksantoista vuoden ajan sekä laman että nousukausien aikana. Perinteisen rauhanturvaamisen sijaan sodimme Afganistanissa ja ydinvoimaloita rakennetaan kiihkeämmin kuin missään muussa länsimaisessa valtiossa. Suomessa panostus muun muassa tuulivoimaan on häpeällisen vähäistä.

Mitä jos merkittävä osa kansanedustajista havahtuisi – ja käskisikin virkamiehiä, puoluejohtoa ja hallitusta noudattamaan paremmin kansan tahtoa.

Ehkä se ei olisi mahdotonta. Norjassa monipuolueinen protestiliike onnistui lakkauttamaan uusliberalistisen politiikan ja palauttamaan suunnan kohti perinteistä hyvinvointivaltiota 2000-luvun alkupuolella. Yhdellä pienryhmällä oli noin 16 kohdan vaatimuslista, jolle he keräsivät poikkipoliittisen kannatuksen eri ehdokkailta. He saivat niin paljon ääniä, että pääsivät vaikuttamaan hallitusohjelmaan. Tiedän, että tämä voi kuulostaa vain unelmoinnilta, mutta Suomessa voisi tehdä aivan samanlaisen vallansiirron kuin Norjassa.

Piristävä poliittinen vastalääke ja poikkipoliittinen protestilista voisi mustana hevosena vielä yllättää. Ja jos ei näissä vaaleissa, niin ehkä seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Yllättävällä poikkipoliittisella aloitteella voisi riisua epädemokraattisen valtarakenteen julkisesti alushousuisilleen – ja samalla kysyä miksi sitä enää toteltaisiin?

Vallansiirtäminen ehdokkaiden kautta

A) Muutama ehdokas suurehkoista puolueista liittyy yhteen (sdp:stä, vihreistä, vasemmistoliitosta ja ehkä myös rkp:stä ja keskustasta) ja laatii listan merkittävistä asioista, joissa nykypolitiikkaa on toiminut vastoin väestön tahtoa.

Se saatetaan eri vaalipiirien kansanedustajaehdokkaille, jotka ehkä olisivat kiinnostuneita. Ehdokkailta pyydetään aluksi vain ilmoittamaan ovatko kiinnostuneita tulemaan mukaan. Asia viedään julkisuuteen vain jos noin 30 – 50 ehdokasta on kiinnostuneita tässä ensivaiheessa.

Aloiteryhmä pidättää itsellään oikeuden rajata listan kokoa ja osallistujia, jotta protestilistan alkuperäinen tarkoitus säilyisi. Jos kiinnostusta ei ole, niin asia jätetään hautumaan ja kypsymään seuraaviin vaaleihin.

B) Poikkipoliittiseen listaan liittyvät sitoutuisivat edistämään listan tavoitteita myös vastoin oman puolueensa äänestyskäyttäytymistä. Se herättäisi median ja toisi äänestäjille tunteen, että muutos on mahdollinen myös vanhojen puolueiden sisällä ja niiden kautta.

C) Jos tähän protestilistaan saadaan mukaan riittävän suuri joukko, niin maaliskuun puolivälissä järjestetään iso julkistamistilaisuus, jossa sitä voisi esittää inhimillisenä vaihtoehtona ja vaikka nauravana väkivallattomana demokratialiikkeenä.

Ohessa on vallansiirtoa haikaileville kansanedustaja ehdokkaille luonnos ja protestilista, jonka yksityiskohdat pienryhmä voisi hioa parissa päivässä mieleisikseen.