HenkilökohtaistaKirjoittanut ilmari majuri

Linja-autossa on tunnelmaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Linja-autossa on tunnelmaa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Ilmari Majuri

Onnikoita ei enää ole.

Linjuriauto on maantien ässä / jos olet jonnekin pyrkimässä / kättäsi heiluta auton tullen / kyydin se antaa sulle. / Rakkaus jättää ja lempikin pettää / linjuriauto ei hylkää, ei kettään / kaikki se ottaa, kaikki se nielee / jää vaikka ovenpieleen.

Pysäyttäminen on ruuhka-aikoina oma taiteenlajinsa. Saa melkein luottaa vakiovuorokuskin tunnistuskykyyn silloin kun bussit tulevat peräkkäin yhtenä pitkänä letkana. Jos auto ehtii ryhmittyä vasemmalle ja ajaa muiden taakse, silloin on peli menetetty.

mainos

Oven kohdalle satuttaminen on täysin toivotonta. Jos seisoo tumput suorina kerta heilautuksen jälkeen, saattaa kuski koukata vielä viime tingassa takaisin ajolinjalle. Jos kävelet oikealle, kuski jarruttaa, ja jos taas vasemmalle, kuski painaa kaasua.

…sitä minä laulelen rallissa tässä / siinä saa nähdä jos jonkinlaista / siinä on miestä ja naista. / Siinä on lasta, ukkoa, akkaa / siinä on reppua, nyyttiä, vakkaa. / Kaikkia löytää voi vehkeitä siitä / eikä se vielä riitä / linja-autossa on myös tunnelmaa / linja-autossa matka katkeaa…

Yritin kerran nousta kurvista kyytiin ystäväni, limoviikunan ja parin kassin kanssa. Kuskin mukaan olimme sekoittaneet joukkoliikenteen ja muuttoauton keskenään. Matka katkesi lyhyeen.

…siinäpä melskeessä, tärinässä / huumorikaan ei loppua malta edes kuljettalta. / Mänkäähän veikkoset taaemmaksi / vielä kai mahtuu akka tai kaksi / kolmaskin mahtuu, neljäs ja viisi / kuudes no voi sun hiisi…

Koulun päättäjäisten aikoihin matkustin kotoani bussilla kaupunkiin. Puolimatkassa kyytiin nousi iloisesti hälisevä nuorisojoukko. Kuski alkoi huutaa julmetusti, pysäytti parin pysäkin jälkeen ja alkoi purkaa matkustajia tienpenkalle. Joukossa oli voimaa ja iloinen hälinä muuttui kapinaksi. Pitkitys kesti yli puoli tuntia ennen kuin kuski soitti poliisit.

…sen ilmapiirissä viehkeässä / matkan ku tekee niin nuoreksi jälleen / vanhakin tulee tälleen. / Kuljettaja myhäilee ja rattia kääntää / Mattilan muorilla vatsaa jo vääntää. / Kuuleppa siellä se rahastaja Jussi / annappas mummolle pussi…

Nykyisin kuski perii oksentavalta matkustajalta kymmenen euroa ja pistää siivoamaan jäljet. Ei ole myöskään mitä oksentaa. Eväiden syönti on kiellettyä. Epätoivoissani olen yrittänyt kyytiin pelkän kannellisen kahvimukin kanssa. En ole onnistunut, vaikka kahvin siitä ulos saaminen on tahtoessaankin työlästä. Kesähelteillä vaanii nestehukka.

Ei ole rahastaja Jussiakaan. Mattilan muorinkin on opeteltava leimaamaan älykorttinsa lukulaitteessa, muuten rapsahtaa kahdeksankymmenen euron tarkastusmaksu.

…tanssein ku ollaan kiirehtimässä / nuoruus ja rakkaus linjurin täyttää / hauskalta silloin näyttää. / Poikien polvi on tyttöjen paikka. / Älä nyt purista Eemeli vaikka / lauluki silloin jo lupsakka luistaa / kaikki se kyllä muistaa…

Nykyisissä busseissa ei ole tapana jutella, katsekontaktiakin tulee välttää. Koskettelu on seksuaalista ahdistelua ja nykynainen puolustautuu hihittelyn sijaan avokämmenellä. Pelkkä joutavanpäiväinen jutustelu tuntemattomien kanssa on sekin vähintään arveluttavaa. Sinut tulkitaan kohteesta riippuen joko lompakonryöstäjäksi tai seksinvonkaajaksi. Sinua kartellaan ja tuimailmeinen kuski alkaa tarkkailla taustapeilistä. Lasten itku ei ole myöskään suotavaa, se aiheuttaa vinkuvien koirien ja kännykkään puhujien kanssa muissa matkustajissa tunnekuohuja.

Näitä nostalgisia laulunsanoja hyräillessäni en ihmettele, miksi yksityisautoilu on pääkaupunkiseudulla yhä vain yleistä. Kovasti on ainakin ajat muuttuneet tämän Helismaan 50-luvulla sanoittaman linjuripolkan jälkeen. Linja-autoja, kuten postiautojakin kutsuttiin maaseuduilla myös sen aikaista matkustusilmapiiriä kuvaillen onnikoiksi.

Vielä omassa lapsuudessani, 80-luvulla, näiden onnikoiden takaosissa sai polttaa tupakkaa ja kyläreissuilta palaavilla isännillä oli tapana korkata koskispullo. Ulosheitto tapahtui vasta myöhemmin illalla oman akan toimesta.

Nykyisin samaistuu enemmän erilaisiin Helismaa- parodioihin. …ihmiset on kylmii ja elottomii / kaikki istuu ja murjottaa / linja-autossa on hautajaistunnelmaa…