Fifi suositteleeKirjoittanut fifi

Fifi suosittelee 6.-12.2.

Lukuaika: 3 minuuttia

Fifi suosittelee 6.-12.2.

Teksti Fifi

Kulttuuritori Tampereella, Itä-Timor Keravalla.

Perjantai 6.2. Saaristogalleria-ympäristötaidekisan toinen osa julistetaan avoimeksi kello 11 Pohjois-Savon taidetoimikunnassa. Kilpailu on valtakunnallinen ja se on avoin kaikille suomalaisille kuvataiteilijoille, muotoilijoille, arkkitehdeille ja muille luovien alojen suunnittelijoille. Saaristogalleria on Kuopion kaupungin hanke, joka sijoittuu Kuopion saaristokaupunkiin, jonne järjestetään vuoden 2010 Asuntomessut. Nyt avoimeksi julistettavan ympäristötaidekilpailun tavoitteena on parantaa ympäristön ja asumisen tasoa sekä yhteisöllistä viihtyvyyttä Saaristokaupunkiin jo aikaisemmin tehdyn Taiteen kaava -yleissuunnitelman mukaisesti. Saaristogalleria-hankkeen päätavoite on täydentää kaupunkisuunnitteluprosessia. Tämä tarkoittaa taiteen ja taiteilijoiden mukaan ottamista yhdyskuntarakenteiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Päämääränä on löytää yksinkertaiset ja yhdenmukaiset periaatteet, joilla taiteilijoiden, muotoilijoiden, arkkitehtien, rakennuttajien ja kaupungin yhteistyö toimii hankkeiden suunnittelun alusta lopulliseen toteutukseen. Koko hankkeen aikana Saaristokaupunkiin rakennetaan yhteensä kuusi ympäristötaideteosta.

Lauantai 7.2. Kulttuuritori Tampereella pääkirjasto Metsossa kello 11–15. Tapahtuman avaa teatterinjohtaja Riku Suokas. Kulttuuritorilla voi tutustua tamperelaisiin kulttuuriyhteisöihin: paikalla teattereiden, museoiden, festivaalien, musiikin, lastenkulttuurin ja muiden alojen edustajia.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sunnuntai 8.2. Muistotilaisuus Gazan uhreille kello 17–18.30 Helsingissä Vanhan kirkon puistossa, Bulevardi 16. Muistotilaisuuden järjestävät Mothers Across the World for Gaza ja Palestiina-solidaarisuusryhmä. Maailman äidit jakavat Gazan äitien surun. Ensimmäistä Gazan sodassa surmattua lasta muistetaan Helsingissä, Nab-lusissa, Beirutissa, Ammanissa, Dubaissa, Derryssä, San Josessa, Edmontonissa, Manchesterissä. Hänen kuolemastaan on sunnuntaina kulunut 40 päivää.

Maanantai 9.2. Likainen sukka. ”Vastanäyttelijä koiranäyttelyssä. Minä burnoutissa.” On näyttelijä, joka näyttelee henkensä edestä uupuneena. Ensi-iltaan on enää viikko ja työkaverit eivät ota vakavasti… Opettaja-näytelmäkirjailija Merja Revon kirjoittama Likainen sukka pureutuu kovin ajankohtaiseen aiheeseen, työuupumukseen. Aihe on rankka, mutta sen käsittelytapa ei. Ohjaus: Merja Repo. Rooleissa näyttelijä Ritva Sorvali ja sellisti Esa Korja. Esitykset 9. ja 10.2. kello 19. Liput 18/12 euroa. Helsingin KokoTeatterissa. Likainen sukka on lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon tuotantoa.

Tiistai 10.2. Itä-Timor-aktivistit Rauhanasemalla on lyhytelokuva ja mediainstallaatio, jossa kuvataiteilija Pekka Niskanen ertoo suomalaisten aktivistien toiminnasta Itä-Timorin itsenäistymisen puolesta ja testaa uusia aktivismin muotoja virtuaalisessa Second Life -maailmassa. Kymmeneen jaksoon jakautuvan Aktivistien turvatalo -dokumentin (33 min) päähenkilöt ovat Sadankomitean Itä-Timor-ryhmään kuuluvat Tom Lindahl, Irja Maristo ja Kalle Sysikaski, jotka toimivat Itä-Timorilla 1999 järjestetyn itsenäistymisäänestyksen vaalitarkkailijoina. Suomalaiset rauhanaktivistit havahtuivat Itä-Timorin poikkeuksellisen huonoon ihmisoikeustilanteeseen marraskuussa 1991, kun tieto Santa Cruzin verilöylystä levisi maailmalle. Indonesian armeija surmasi yli kaksisataa aseetonta siviiliä, jotka olivat kerääntyneet maan pääkaupungissa Dilissä sijaitsevalle Santa Cruzin hautausmaalle osallistuakseen pari viikkoa aiemmin tapetun itsenäisyysliikkeen jäsenen muistotilaisuuteen. Aktivistit osoittivat, että tekemällä yhteistyötä kenraali Suharton johtaman Indonesian diktatuurin kanssa suomalaisyhtiöt osallistuivat ihmisoikeusloukkauksiin. Heidän mukaansa asekauppa avasi metsäyhtiöillemme tien Itä-Timorin sademetsiin. Niskasen tilalliseksi installatioksi laajentuva kokonaisuus kysyy, kuinka julkisuus ja media vaikuttavat identiteettin muutosprosessiin. Dokumenttia ja siihen liittyvää taustamateriaalia voi katsella Second Life -maailmaan mallinnetulla Pasilan Rauhanasemalla, joka on myös rauhanaktivistien kohtaamis- ja keskustelupaikkana. Näyttely 15.3. asti Keravan taidemuseossa, Klondyketalo, ti–su 12–18.

Keskiviikko 11.2. Kirjailijaillassa vieraana Leena Krohn Helsingin Ylioppilasteatterilla kello 18. Ylioppilasteatteri aloittaa kirjailijailtojen sarjan. Tilaisuuksissa kokeneet kirjailijat jakavat ajatuksiaan kirjoittamistyöstä, kirjailijuudesta, siitä, miten ideat syntyvät, miten kirjoittamisprosessi kulkee ja kehittyy kokemuksen kasvaessa. Kirjailijoiden ajatukset ovat lähtökohtia keskustelulle. Kirjailijaillat järjestää Ylioppilasteatterin kirjoituspiiri. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Torstai 12.2. Vielä 2cm ja 2min. ”Vielä 2min ja sitten joku taas kysyy lapsista. Vielä 2cm lähemmäs ja saan tuon naisen. Vielä 2min kestän tuota kiusaamista ja sitten luuhistun. Vielä 2cm kun laihduttaisin vyötäröltä, niin olisin parempi. Vielä 2min ja sitten se oikea kävelee vastaan. Vielä 2cm tukkaa jäljellä. Vielä 2min kauneusunia lisää. Vielä 2cm lisää kokoa rintoihin ja olen naisellisempi.” Margarita Rosselló Ramónin näyttelyssä pohditaan eri asioita elämästä joita voi lähestyä kokemalla ne joko pieninä asioina tai maailman loppuina, tai jotain siltä väliltä. Teoksissa lähestytään nykyajan kauneusodotuksia ja -ihanteita niistä syntyvien ulkonäkökriisien myötä. Miten niihin vaikuttavat rinnat ja niiden mahdollinen menettäminen, mitä ollaan valmiita tekemään ulkonäön eteen sekä miltä tuntuu kun toiset kiusaavat koska näytät erilaiselta. Näiden kysymysten lisäksi teoksissa pohditaan nyky-yhteiskunnan odotuksia miehiä ja naisia kohtaan, millaisia heidän tulisi olla jotta rooli ei rikkoonnu. Taiteilija Rosselló Ramónia kiinnostavat feminiinisyyden ja maskuliinisuuden sovinnaisuuden rajat, kauneuden ja rumuuden välinen jännite sekä taiteen ja muotoilun rajapinta. Rosselló Ramónin päämateriaali on tekstiili, johon hän yhdistelee muun muassa siirtokuvia ja kirjailua. Näyttely 7.2.–1.3. Porin galleria 3H+K:ssa, Maaherrankatu 32, ke–pe 14–18, la–su 12–16.

  • 6.2.2009
  • Kirjoittanut fifi