Fifi suositteleeKirjoittanut fifi

Fifi suosittelee 23.–29.1.

Lukuaika: 2 minuuttia

Fifi suosittelee 23.–29.1.

Teksti Fifi

Bluesia tunturilla, kapinaa yliopistolla.

Perjantai 23.1. Teemu Tuonela, Herra Mäkikuisma ja Tyhjät salit Herkät Korvat -klubilla Helsingin Kaapelitehtaalla. Herkät Korvat on HIAPin äänitaiteelle ja kokeelliselle musiikille omistettu klubi. Teemu Tuonela esiintyy soolona ja ohjelmassa on hänen omia laulujaan ja covereita. Herra Mäkikuisma ja Tyhjät Salit on perustettu Sysmässä vuonna 2003. Herra Mäkikuisma oli elänyt nuoruuden tanssilavojen kupeessa, isä Mäkikuisma soitti paikallisessa humppaorkesterissa haitaria. Joten nuorempi Mäkikuisma notkui tanssilavojen kupeessa, tarkkailen vanhempien poikien salapullojen tyhjenemistä ja kuunnellen Olavi Virran, Junnu Vainion, Veikko Lavin kappaleita. Nokkahuilu toimi luovuuden kanavana. Iskelmä ei tarttunut huiluun, ei mieleen, ei näppeihin. (Psykedeelinen nokkahuiluttelu ei ollut suosiossa, tuon ajan Sysmässä, keikoille ei tullut kuin pikkusiskonkaveri Outi ja punaisen 100A:n omistaja Jare). Mäkikuisma luopui nokkahuilusta ja osti akustisen kitaran. Väylä alkoi aueta, Sysmän öisissä metsissä musiikkiin alkoi löytyä psykedeelisempiä sävyjä. HIAP Project Room, kello 20–22.

Lauantai 24.1. Martha Scanlan Tunturibluesissa, Saariselän Tunturihotellissa. Minnesotassa syntynyt Martha Scanlan on laulaja-lauluntekijä. Martha Scanlan kiertää Suomea tammi-helmikuussa yhdessä maineikkaan laulaja-lauluntekijä Kelly Joe Phelpsin kanssa. Keikkaa säestää Eero Raittisen Noisy Kinda Men -yhtye.

mainos

Sunnuntai 25.1. Visiting – Nuorta kroatialaista taidetta Fafassa ja Muussa 8.2. asti. Visiting on ensimmäinen kroatialaisen nykytaiteen esittäytyminen Suomessa. Mukana on kahdeksan nuorta kroatilaista taiteilijaa: Tina Gverovic, Sonja Gasperov, Alem Korkut, Vedran Perkov, Viktor Popovic, Marko Tadic, Ivan Tomasovic ja Iva Vranekovic. Muu-galleria & Kuvataideakatemian galleria FAFA, Lönnrotinkatu 33-35, 00180 Helsinki, ti–pe 12–17, la–su 12–16.

Maanantai 26.1. Morrissey konsertoi 26. kesäkuuta Tampereella, Tampere Areenalla ja 27. kesäkuuta Helsingissä Kaapelitehtaalla. Konserttien liput tulevat myyntiin tiistaina 27. tammikuuta, Tampereen-keikan liput Lippupalveluun ja Helsingin-keikan Lippupisteeseen. Morrissey tunnetaan erityisesti runollisista ja provokatiivisista sanoituksistaan, joissa käsitellään kaikkia elämänilmiöitä yhteiskunnan rappiosta rikkinäisiin ihmissuhteisiin.

Tiistai 27.1. Ladislaus Löb joutui pikkupoikana Bergen-Belsenin keskitysleirille, samaan aikaan kuin Anne Frank. Löbin pelasti unkarinjuutalainen liikemies Rezsö Kasztner hämäräperäisten suhteidensa avulla. Hän sai aikaan sopimuksen holokaustin pääideologin Adolf Eichmannin kanssa. Sen myötä liki kaksituhatta juutalaista onnistui pakenemaan Sveitsiin. Löb vierailee Rosebudin kirjakaupassa, Helsingin Mariankadulla vainojen uhrien muistopäivänä kello 17. Löb puhuu englantia. Tilaisuus tulkataan tiivistäen suomeksi.

Keskiviikko 28.1. If I was a bird, Sanna Vainionpään näyttelyn lähtökohtana on kaksi valokuvaa, joista toisessa lentää taivaalla lintuparvi, ja toinen kuvaa vankeudessa syntynyttä linnunpoikasta. Näyttelyn teokset ovat syntyneet Sanna Vainionpään halusta ilmaista mielikuvia ja pohdintoja, joita lintujen kohtaaminen on hänessä saanut aikaan. Näyttely 1.2. asti Turun B-galleriassa, ti–pe 14–18, la–su 12–16.

Torstai 29.1. Yliopistolaisten yleiskokous Helsingin yliopiston Porthaniassa kello 13. Yliopisto uudistuu. Tutkimus kaupallistetaan, tieteenalat arvotetaan tuottavuuden perusteella ja tiedon julkisuutta ei taata. Autonomia on uhattuna. Vapaus alistua talouselämän vaatimuksiin, ulkopuolinen kontrolli ja tulosohjaus lisääntyvät, päätösvalta keskittyy ja eriarvoisuus lisääntyy ja lukukausimaksujen kokeilua suunnitellaan. Tätäkö me haluamme? Tule mukaamme luomaan yhdessä uutta ja parempaa yliopistoa! Yliopisto ei ole yritys, armeija eikä karjankasvattamo! Tilaisuuden järjestää Opiskelijatoiminta ja Tutkijat yliopistouudistusta vastaan.

  • 22.1.2009
  • Kirjoittanut fifi