Fifi suositteleeKirjoittanut fifi

Lataa täältä koko vale-New York Times

Lukuaika: < 1 minuutti

Lataa täältä koko vale-New York Times

Teksti Fifi

Etkö sattunut olemaan Nykissä oikealla hetkellä? Fifi auttaa.

Kuukausi sitten joukko nokkelia yhdysvaltalaisaktivisteja onnistui hämmentävän laajassa tempauksessa: he painoivat kokonaan kuvitteellisen painoksen New York Times-lehdestä. Lehteä painettiin 1,2 miljoonaa kappaletta ja sitä levitettiin ilmaiseksi.

Vale-NYT:n kaikki uutiset olivat hyviä. ”Irakin sota on ohi”, kansi julisti. Sisäsivujen haastattelussa George W. Bush kertoo lähtevänsä henkilökohtaisesti etsimään Osama bin Ladenia asettaakseen pisteen oman presidenttikauden aikana alkaneelle poikkeustilalle.

Tuoreessa Voimassa – jakelutelineissä viikonlopun aikana – lehden tekijät kertovat lisää hankkeestaan. Jutussa paljastuu muun muassa, että sekä aito New York Times että De Beers -timanttiyhtiö ovat yrittäneet saada valelehteä vedettyä pois internetistä.

Kun Suomeen on saapunut vähänlaisesti näitä lehtiä, Fifi tarjoaa lukijoilleen toiseksi parhaan vaihtoehdon. Tässä vaihtoehto-NYT PDF-tiedostona.

Miten massiivinen projekti rahoitettiin, Anti Advertising Agencyn Steve Lambert?

”Kokonaisbudjettia emme kerro, mutta kyllä se oli yllättävän edukas. Keräsimme rahat lahjoituksin tutuilta ja kylänmiehiltä ilman, että pystyimme edes kertomaan etukäteen mitä olimme tekemässä.”

  • 12.12.2008
  • Kirjoittanut fifi