Voima 20 vuotta sitten
Ensimmäinen Voima-lehti ilmestyi marraskuussa 1999. Juttusarja palaa aiheisiin ja teemoihin, joita Voima on käsitellyt parin vuosikymmenen ajan.
Luolakarhun klaanin neandertalinihmisten vaelluksista oli kulunut vaivaiset 35 000 vuotta, kun Voima-lehti alkoi ilmestyä. Vuoden 2000 kesäkuussa Voiman kannessa oli kuva Jeesuksesta sateenkaari-ihmisten ilonpidon keskellä. Se oli ruotsalaisen valokuvataiteilijan Elisabeth Ohlsonin Ecce homo -näyttelystä.
Isoja Pride-kulkueita ei Suomessa vielä järjestetty, vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen marsseja olikin pidetty ympäri maata jo vuosikymmeniä. Keskiaukeamalla Jeesus söi ehtoollista transihmisten ja drag-artistien kanssa. “Tämä on ylistys ja hyvitys niille ihmisille, joita toiset häpeävät”, Ohlson kuvaili. “Joidenkin mielestä transvestiitit kuuluvat homojen hierarkiassa alimpaan kastiin. Tämän kuvan kautta ymmärrämme, kuinka provosoiva Jeesus todella oli. Siinä hän istuu samassa pöydässä syrjittyjen kanssa.”
Otsikolla ”Systeemiä vastaan” Robyn Mills ja Martyn Smith kirjoittivat Rage Against the Machine -bändistä ja haastattelivat sen kitaristia Tom Morelloa.
”Aina on ollut bändejä, jotka ovat tehneet poliittista musiikkia, mutta mikään niistä ei ole myynyt 15 miljoonaa levyä, kuten me”, Morello kehaisi.
”Meille musiikki on kulttuurillinen taistelukenttä. Emme halua tehdä sitä samaa paskaa, mitä kapitalistinen musiikkitalous tuottaa.”
Sosialistiksi tunnustautuva Morello kertoi, miten bändi tukee taloudellisesti kodittomia ja ammattiyhdistysliikettä. Morellon taistelu alkoi jo lapsena: ”Kasvoin valkoisten esikaupunkialueella lähellä Chicagoa. Olin alueen ainoa musta nuori, vaikka siellä asui 14 000 ihmistä. Amerikassa jo pelkkä musta ihonväri on poliittista. Libertyville ei ollut kovin suvaitsevainen paikka.”
Vähän yli vuoden kuluttua tämän lehden ilmestymisestä, 11.9.2001, terroristit tuhosivat New Yorkissa World Trade Centerin kaksoistornit. Tästä karmeasta tapahtumasta alkoi uusien karmeiden tapahtumien ketju. Yhdysvallat aloitti niin kutsutun terrorismin vastaisen sotaansa. Yksi osoitus vihan voimasta oli Guantanamon vankileiri, jossa on pidetty vankina ja kidutettu satoja ihmisiä ilman oikeudenkäyntiä.
Vankeja on valvotettu soittamalla musiikkia lujaa. Kun Rage Against the Machine sai tietää musiikkiaan käytetyn tuskan tuottamiseen, bändi raivostui ja alkoi protestoida esiintymällä Guantanamon vankien vaatteissa.
Lehdessä oli kiinnostavaa poliittista lukijapostia. Kommentoija toivotti “tsemppiä hyvän lehden tekemiseen!” Hän kuitenkin korjasi edellisessä lehdessä ollutta Keskustan kansanedustajan Tanja Karpelan haastattelua. Jutun antama kuva puolueesta oli liian kapea:
”Erityisesti keskustanuorissa on monia, jotka suhtautuvat globalisaatiokehitykseen tai talouskasvun autuuteen huomattavasti kriittisemmin. Sellainen Keskusta on vaihtoehto sinipunalinjalle.”
Allekirjoituksena oli ”Antti Kaikkonen, keskustanuorten pj”.