Lukuaika: 2 minuuttia

Voima 20 vuotta sittenVoima 20 vuotta sitten

Ensimmäinen Voima-lehti ilmestyi marraskuussa 1999. Juttusarja palaa aiheisiin ja teemoihin, joita Voima on käsitellyt parin vuosikymmenen ajan.

Vuoden 2000 syksyllä maailmaa elähdytti Voima-lehdistä kahdeksas, Voima 7/00.

Kansakunta oli toipumassa 11.10.1997 koittaneesta tuhon hetkestä. Silloin Suomen miesten maajoukkueen eteneminen MM-lopputurnaukseen oli näyttänyt mahdolliselta… kunnes Olympiastadionilla vieraillut Unkari teki 92. minuutilla maalin Suomen sählättyä pallon pussiin omien pelaajiensa kautta.

Kukaan ei enää uskonut Suomen futikseen. Ei kukaan.

Kunnes vuoden 1999 keväällä uudet tuulet puhalsivat.

Lontoossa Chelsea–Oxford-ottelussa tapahtui kummia.

Voimassa referoitiin:

”Yhtäkkiä Oxfordin puolustaja tekee ratkaisevan virheen: hän syöttää alaspäin omalle maalivahdilleen. Chelsean hyökkääjä aavistaa liberon aikeet ja syöksyy väliin. Pallo uppoaa Oxfordin maaliin. 17-vuotias Mikael Forssell on tehnyt ensimmäisen maalinsa Chelsean paidassa. Siniseen pukeutuneet kannattajat seisovat raivokkaasti aplodeeraten ja karjuen.

Seitsemän minuuttia myöhemmin Forssell saa Babayaron syötön, ja verkko soi taas. Forssell on noussut futiseliittiin ja maaleja ihastellaan ympäri maailmaa. Chelsea voittaa matsin 4–2 ja lopulta koko cupin.”

Maailmalla pelasi suomalainen futishuippu! Kuningas eli Jari Litmanen ei ollutkaan yksin.

Suomen futiksen tila alkoi näyttää paremmalta.

Kahdeksannessa Voimassa Iida Simes haastatteli jalkapallon uutta tähteä, Mikael ”Miklu” Forssellia.

”Olen kotoisin Rööperistä (Helsingin Punavuoresta)”, kertoi Miklu Voimalle. ”Siellä on mulle rakkaimmat kulmat. Mä pompottelin lapsena palloa Johanneksen kirkon viereisellä kentällä.”

Voima halusi tietää ketä Miklu ihailee.

”Mun ylivoimainen suosikki on Diego Maradona. Vuonna 1986 MM-kisoissa se oli aivan loistava.”

Maradona lopetti ammattilaisuransa vasta kolme vuotta ennen Voiman haastattelua. Oli Forssellilla toinen suosikki:

”Tykkään mä Ronaldostakin.”

Moni asia on jalkapallossa muuttunut Voiman jutun jälkeen:

Miklun tarkoittama Ronaldo oli Brasilian pelaaja Ronaldo Luís Nazário de Lima, eikä nykyään Ronaldona tunnettu Portugalin Cristiano Ronaldo.

Suomen miesten jalkapallon maajoukkue sai uuden nimen vuonna 2007, kun maaottelussa Belgiaa vastaan huuhkaja (lat. bubo bubo) keskeytti ottelun seitsemäksi minuutiksi. Maalittomaan sähläilyyn lopen kyllästynyt petolintu kävi tarkastamassa nurmen ja molempien maalien ylärimat.

Suomi voitti ottelun 2–0.