Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Sonja Hyppänen
Tyynenmeren valaanpyynnin jatkuminen ei ole tullut yllätyksenä kenellekään.
Japanin valaanpyyntilaivasto on aloittanut valaanpyyntikautensa Koillisella Tyynellämerellä, vain reilu kuukausi sen jälkeen kun Haagin Kansainvälinen tuomioistuin tyrmäsi sen valaanpyynnin Antarktiksen vesillä.
Viimeiset vuodet Japanin valassaaliit ovat olleet isompia Tyynellämerellä kuin Eteläisellä jäämerellä. Saalis JARPN II – nimeä kantavasta tutkimusohjelmasta on ollut noin 550 valasta viimeisen kahden vuoden aikana verrattuna Antarktiksen pyynnin noin 325 valaaseen.
Valaanpyynti Koillisella Tyynellämerellä tapahtuu Japanin talousvyöhykkeen vesillä. Kausi kestää toukokuusta heinäkuulle. Harppuunoiden kohteena on tänä vuonna 115 valasta. Japanin itse asettamien kiintiöiden turvin tutkimusohjelman nimissä pyydetään sei- ja brydenvalaita. Aikaisempana vuonna kiintiöt ovat olleet isompia ja lahdattavina myös kaskelotteja ja lahtivalaita.
Japanin valaanpyytäjiltä ja tiedemiehiltä ei tunnu löytyvän rakkautta lahtivalaita kohtaan, päinvastoin niihin tunnutaan suhtautuvan raivokkaalla vainolla. Vuonna 2001 Japanin kalastusasioista vastaava diplomaatti vertasi lahtivalaita torakoihin, perustellen lausuntoaan sillä, että niitä on meressä liian paljon ja ne uivat nopeasti. Lahtivalaan huippunopeus voikin olla hieman vajaa 40 km/h.
Japanin valaanpyyntilaivaston mukaan lahtivalaat kukoistavat Antarktiksen vesillä ja estävät näin muiden sukupuuton partaalle metsästettyjen valaskantojen toipumista. Tälle teorialle ei ole tieteellistä tukea, mutta silti Antarktiksen lahtivalaita on Japanin asettamissa kiintiössä vuosittain 950. Lahtivalaat jakautuvat kahteen alalajiin, pallonpuoliskosta riippuen. Kansainvälisen valaanpyyntikomission arvioiden mukaan Antarktiksella lahtivalaita on noin puoli miljoonaa ja pohjoisella pallonpuoliskolla noin 150 000, joista noin 25 000 Koillisella Tyynellämerellä.
Tyynenmeren valaanpyynnin jatkuminen ei ole tullut yllätyksenä kenellekään. Noin viikko sitten Japani julkisti palaavansa Eteläisen jäämeren valaidensuojelualueelle jo tulevana eteläisen pallonpuoliskon kesänä 2014–2015. Hiljattain valaanpyyntilaivasto julkaisi luonnoksen uudesta tutkimusohjelmasta Antarktiksen vesillä, johon ei kuulu valaiden harppunointi.
Uuden tutkimusohjelman pääpainona näyttää olevan lahti- ja muiden hetulavalaiden populaatioiden määrittäminen, sekä näytteidenotto myös kaskeloteista, etelänmustavalaista ja ryhävalaista. Matkaan lähtevät harppuunalaivat Yushin Maru, Yushin Maru no 1 ja 2 sekä turva-alus Shonan Maru.
Vaikka tutkimusohjelmaan ei tänä vuonna kuulukaan valaiden tappaminen, ei se tee laivaston tieteeksi kutsumasta toiminnasta yhtään sen vaarattomampaa. Lahtivalaiden vaino jatkuu, ja Sea Shepherd uskoo että Japanin valaanpyyntilaivasto käyttää keräämiänsä tietoja perustellakseen valaiden tappamista tulevaisuudessa.
Laivoillemme Japanin tämän vuoden tutkimussuunnitelma tarkoittaa kiireistä loppuvuotta. On jälleen kerran aika aloittaa valmistelut uutta Etelämantereen matkaa varten. Laivamme tulevat odottamaan valaanpyyntilaivastoa Eteläisen jäämeren valaidensuojelualueella valvoen harppuunalaivojen toimia ja valaidensuojelualueen rauhan säilymistä.