Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Varpu Lotvonen
Vaaleihin on vain kuutisen viikkoa aikaa, mutta kansaa kyllästyttää.
Kuvittelin, että presidentin valinta herättäisi jonkinlaisia intohimoja täällä Alaskassa, ja toivoin että ympäröivä todellisuus antaisi jotain raportoitavaa. Ei sinne päinkään. Uutisissa näkyvistä asioista ei synny keskustelua ystävien kesken, “Ai, en minä ole oikein ehtinyt seuraamaan”, ja kampuksellakin on kovin hiljaista toisin kuin neljä vuotta sitten.
Ehkä ympäristöni apatia heijastelee laajempia prosesseja. Kuten Washington Postin kolumnisti Steven Pearlstein kirjoittaa, poliittiset puolueet ovat kovin kahtiajakautuneita, minkä seurauksena keskilinjan kulkijat vieraantuvat politiikasta.
Ilmeisesti loanheitto kuitenkin kannattaa. Se osallistaa ideologisesti sitoutuneita äänestäjiä sekä kampanjoiden rahoittajia, vaikka vieraannuttaakin maltillisesti suuntautuneita ihmisiä niin, etteivät he vaivaudu äänestämään.
Viime viikkojen uutiset ovat kuin suoraan ongelman ytimestä. Tiivistetysti: demokraatit iloitsivat Romneyn elitistisistä kommenteista, joiden ei pitänyt olla kuin rikkaitten lahjoittajien kuultavissa. He repostelivat verotiedoilla, joista selvisi että Romney maksoi vuonna 2011 vain 14,1 prosenttia veroja. (Kaikki tämä tarkoittaa loanheittäjien silmissä, että Romney on keskiluokasta vieraantunut elitisti.)
Republikaanit olivat taas kiinnostuneita erityisesti Libyan tilanteesta, jonka vakavuutta Obama ei heidän mukaansa näe. Republikaanit penkoivat myös sitä, mikä “obamataloudessa” mättää. (Loanheittäjien mukaan Obama on täysin kujalla ulkopolitiikasta, eikä hänellä ole muita taloudellisia ratkaisuja kuin lihottaa julkista sektoria.)
Blaa blaa. Puolueet pysyvät poteroissaan.
Toisaalta vaaleihin on vielä kuutisen viikkoa aikaa. Vaaliväittelyistä saattaa tulla kiinnostavia, ja lisäksi media herännee muistuttamaan kansalaisia äänestämisen tärkeydestä, kuten aina ennen vaaleja väistämättä tapahtuu. Ehkä kiinnostus siis vielä ehtii herätä.