Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Kadri Taperson
ACTA-sopimusta vastustavat mielenosoitukset paljastivat Viron pääministerin pölhöyden.
Luulin pari päivää sitten, että televisio oli jäänyt vahingossa päälle jollekin huonolle vitsiohjelmalle, kun en ollut uskoa korviani. Ohjelmassa Viron pääministeri – josta en erityisesti pidä – puhui kovalla äänellä ACTA-sopimuksesta ja nauroi niille, jotka olivat alkaneet kyseenalaistaa sopimuksen osia. Hän vastasi Riigikogun jäsenien kysymyksiin, tapahtumasta uutisoitiin myös Suomen mediassa.
Pääministerin show’n voi katsoa tästä:
En ymmärrä, mikä hänelle tuli, luulisi, että hänellä olisi jo vähän paremmat neuvonantajat. Naurunalainen kansa aloitti vastahyökkäyksen, ja jo aiemmin kerrotun mielenosoituksen Facebook-sivulle ilmoittautui entistä enemmän osallistujia, kaupoista myytiin folio melkein loppuun ja nettiin ilmestyi kuvia ihmisistä foliohatut päässä. Pääministerin Reformipuolueesta lähti jäseniä, aiheesta kirjoitettiin paljon lehtijuttuja ja pääministeri varmasti menetti monta äänestäjää. Jos ette katsoneet linkkejä (ja voi olla että rikoinkin jo montaa lakia, kun laitoin ne tänne), tiedoksi, että sitä foliota meidän pääministerimme suositteli ihmisille, että he eivät ottaisi vastaan avaruudesta tyhmää tietoa.
ACTA-sopimuksen on allekirjoittanut jo 22 valtiota Euroopassa, aihe on monimutkainen. En usko, että on paljon sellaisia henkilöitä, jotka ymmärtävät tästä kaikkea, mutta sopimus on selvästi uhaksi sananvapaudelle, yksityisyydelle ja oikeastaan vapaalle internetille.
Viro ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta, ja netti on täällä ihmisille todella tärkeä. Siitä ollaan ylpeitäkin: vapaita wifi-verkkoja on enemmän kuin missään muualla maailmassa, kansa on tottunut kommunikoimaan netin kautta monen viraston kanssa ja muun muassa väestönlaskennastakin tehtiin iso osa juuri netissä.
Ja sittenkin uskon, että kyse ei ollut vain nettivapaudesta vaan asiasta, mistä monet toimittajat ovat sanoneet: mielenosoitukset ovat enemmänkin hävytöntä politiikkaa vastaan – sitä vastaan, että päätöksiä tehdään ilman kansan mielipidettä. Salaa tehdyt päätökset muistuttavat kovasti neuvostoaikaa.
Lauantaina 11. päivä järjestettyihin mielenosoituksiin tuli tuhansia ihmisiä Tallinnaan ja Tarttoon.
Ja sittenkin (minuakin alkaa jo tämä vanha kysymys väsyttää) – milloin tule aika, että Tallinnan Vapauden aukiolla on tuhansia ihmisiä kettunaamareissa?