YleinenKirjoittanut mirka kartano

Pysäyttäkää polarisaatio!

Lukuaika: 2 minuuttia

Pysäyttäkää polarisaatio!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Wall Street -liike innoittaa vaatimaan todellista demokratiaa.

Viime viikolla Melbournessa ei voinut välttyä keskustelemasta brittidokumentti Poor Kidsistä, jonka televisioesitys sai australialaiset mietteliäiksi. Yliopistoluennoilla, kahvilatreffeillä ja jopa ystäväni polttareissa analysoitiin ja päiviteltiin alun perin BBC:n esittämää dokumenttia, joka kuvaa länsimaista köyhyyttä lasten silmin.

Poor Kids antaa äänen 3,5 miljoonalle brittilapselle, joiden arki keskittyy jokapäiväiseen selviytymiseen. Ruokaa ei ole nimeksikään ja valtion rahoittama vuokra-asunto muistuttaa kosteusvaurioineen ummehtunutta maakellaria. Koulussa kiusataan, kun vaatteet löyhkäävät homeelle ja tukka harottaa kotiparturivanhemman haparoivien saksien jäljiltä. Ketään luokkakavereista ei kehtaa pyytää kylään.

mainos

Viikonloput dokumentin lapsilla kuluu neljän seinän sisällä tai lähiökerrostalon betoniviidakossa leikkien, sillä pitkäaikaistyöttömien perheissä ei ole varaa virkistäytymiseen. Luksusta on ne hetket, kun ylimääräisellä punnankolikolla voi ostaa kuusi tuntia televisionkatseluaikaa tai, kun täti tarjoaa 11-vuotissynttäreiden kunniaksi yhdeksän punnan parturireissun.

Dokumentista pöyristyneiden australialaisten huulilla on ollut kuluneen viikon ajan vain yksi kysymys: Miten tämä on mahdollista vauraassa länsimaassa, kuten Britannia?

Köyhyys koskettaa valtaosaa maailman väestöstä, mutta Britannian kasvava eriarvoisuus on Australian keskiluokalle napautus siitä, mihin myös oma kotimaa on suuntaamassa. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on Britanniassa suurin 40 vuoteen eikä Australiallakaan ole hurraamista. Polarisaatio on arkipäivää.

Dokumentin esitysajan aikoihin uutisoitiin kuinka Melbournesta löytyy jo peräti 40 asuinaluetta, joiden asuntojen keskihinta on vähintään miljoona dollaria (noin 730 000 euroa). Samanaikaisesti Amnesty Internationalin Australian osaston tuore raportti aboriginaalien köyhyydestä piirtää kuvan hökkelireservaateista, joiden vastaavuutta voi hakea vain kolmansien maiden köyhimmistä slummeista. Onnenmaa-Australia on tilastojen valossa maailman parhaimpia maita elää, mutta hyvinvointi on aina suhteellista.

Kasvava eriarvoisuus puhuttaa myös muissa rikkaissa länsimaissa. Rajuin esimerkki on Yhdysvallat, jossa köyhyydessä elää jo joka kuudes kansalaisista samalla, kun maan eliitti jatkaa rikastumistaan. Kansalaisten mitta on kuitenkin tullut täyteen. Yhdysvalloissa eriarvoistumisen vastustuksesta on syntynyt runsaasti julkisuutta kerännyt Occupy-liike, jonka tapahtumat yltävät tulevana lauantaina muun maailman tavoin myös Australiaan.

New Yorkin Wall Streetin valtauksesta alkanut kansanliike kritisoi rikkaiden vaurastumista köyhien kustannuksella ja vaatii avointa keskustelua todellisesta demokratiasta. Occupy Melbourne valtaa lauantaista lähtien keskustan City Square -aukion. Liike on varautunut telttailemaan ja kampanjoimaan kuukausien ajan.