Lipusta & lipun heiluttajista

Teksti Mirka Kartano

Australia-päivänä väitellään nationalisteista, tatuoinneista & lipun vaihdosta.

Hirmusäiden, tulvaveron ja uimari Ian Thorpen olympiapaluun ohella Australiassa on viikon takaisen Australia-päivän myötä käyty kiivasta vääntöä maan lipusta ja sitä heiluttavista kansalaisista.

Kansallispäivä saa patriootit koristautumaan tähtikuvioihin ja sinipunavalkoiseen, vähemmän isänmaalliset häpeilemään nationalismin nousua ja uuden Australian lipun puolesta kampanjoivat suunnittelemaan kilpaa uutta symbolia Brittein Union Jackin tilalle. Oli kanta lippuun tai kansallisintoiluun mikä hyvänsä, tammikuun 26. päivä nostaa pintaan tunteet ylpeydestä angstiin.

Mistä sitten väitellään?

Nationalismista. Australialaiset ovat isänmaallista kansaa, eivätkä pääpuolisin häpeile heiluttaa lippuaan. Aussilippu koristaa tammikuisen Australia-päivän alla niin ruokakauppojen tiskejä, lierihattuja, alushousuja kuin autojen tuulilasejakin. Ja kaikilla lipun liehutus ei jää vain tammikuulle. Turisteille kaupitellaan lippukrääsää pilvin pimein ja patriotismista on tullut niin sosiaalisesti hyväksyttävää, että osaa väestöstä jo hirvittää. Isänmaallisuus kun helposti lipsahtaa nationalismin puolelle, kuten Australiassa on jo paikoitellen käynyt.

Nationalismin parodiointi kuuluu myös Australia-päivään.

Etelän risti -tatuoinnista. Yksi muukalaisvihan ja nationalismin tunnukseksi noussut symboleista on Etelän risti eli Southern Cross -tähtikuvio, josta on tullut etenkin ulkomaalaispelkoisten junttien tavaramerkki. Sydneyn vuoden 2005 rasististen Cronulla-mellakoiden myötä koko kansan tietoisuuteen noussut tähtikuviotatuointi koristaa yhä useamman australialaisten kroppaa, samalla kun sitä avoimesti halveksivien joukko on kasvanut. Tatuoinnin faneja silti riittää. Esimerkiksi sydneyläinen tatuoija kertoi viime viikon Sydney Morning Heraldin haastattelussa tekevänsä yksistään peräti pari sataa tähtikuviotatuointia vuosittain.

Lipun vaihdosta. Australialaiset ovat kiistelleet Britannian vallasta kielivästä lipustaan kautta aikojen. Tänä vuonna lippukiista sai lisäpontta, kun joukko aikojen kuluessa vuoden australialaisiksi valittua kertoi julkisuudessa kannattavansa nykyisestä lipusta luopumista. Monarkiasta eroon pyristelevät jäävät kuitenkin päättäjien jalkoihin, jotka ovat pääministeriä myöten mieltyneet nykyiseen lippumalliin. Uusia ehdotuksia kengurukuviosta aborginaalilippuun ilmaantuu julkisuuteen kuitenkin aika ajoin.

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Etnosoi 2019