Vive la France: linnaan tissikortin takia?

Teksti Jari Tamminen

Älä lähetä eroottista postikorttia Ranskasta.

Moraaliarvojaan hulluna vaalivat, suvaitsemattomat ihmiset käyvät hieman korpeamaan. Jos avarakatseinen pyrinkin olemaan, niin suvaitsemattomuutta en suvaitse.

Ranskalaista taiteilija Philippe Pissieriä uhkaa jopa 75 000 euron sakot ja kolmen vuoden vankeus yhden lähetetyn postikortin takia. Moraaliarvojen perusteella.

Pissier osallistui ”Eroottisia hetkiä” -näyttelyyn viime kesänä, joka keskittyi ”postitaiteeseen”. Postitaiteella on pitkä historia ja se on siis juuri sitä, miltä se kuulostaakin: visuaalisesti stimuloivia postikortteja ja vastaavia.

Osana luovaa prosessiaan herra Pissier postitti neljä kollaasikorttia, jotka yhdistivät kuvia etelärankalaisesta kylästä ja vanhoja kuvia taiteilijan tyttöystävästä (myös tämän rinnoista).

Skeneen kuuluu tietenkin postittaa taideteokset kommandona, eli ilman kirjekuorta, eikä se ole aiheuttanut Pissierille ongelmia hänen 25 vuotisen taiteilijauransa aikana. Nyt aiheutti.

Hänen kotikylänsä postitirehtööri rupesi kuumottamaan taiteilijaa moraalisesti arveluttavista korteista.

Postin kannustamina viranomaiset painostivat taiteilijaa. Laki näet kieltää ”väkivaltaisen tai pornografisen sisällön valmistamisen, kuljettamisen ja mainostamisen siten, että alaikäiset saattavat sen nähdä”. Tästä voidaan lätkäistä kovimmillaan kolmen vuoden kakku ja 500 000 euron lasku.

Tämä siis siitäkin huolimatta, että postilaatikot tyhjentää täysi-ikäinen työntekijä, postit lajittelee täysi-ikäinen työntekijä ja vastaanottajakin oli täysi-ikäinen. Postivirkailijoiden selityksen mukaan on täysin mahdollista, että posteljooni pudottaa kirjeen vahingossa maahan, jolloin joku paikalle sattunut alaikäinen voi nähdä sen.

Taiteilija Pissierin näkemys on, että yhtä todennäköisesti ufo voisi saapua paikalle, pihistää kortin posteljoonilta ja lennättää sen suorinta tietä lastentarhaan.

Toivottavasti tämä ei ennakoi sitä, että kaikki Ranskassa turisteeraavat, jotka lähettävät hassuja turistikortteja, joissa vilisee eroottisesti vihjailevaa kuvastoa eivät tee sitä vankeuden uhalla.

Philippe Pissierin hässäkästä kirjoittama muistio löytyy kokonaisuudessaan englanniksi hänen kotisivultaan.

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu