”Liian poliittisia”

Teksti Oksana Tšelyševa

Poliisi pieksi oppositioaktivisti Pavel Nagibinin. Nyt miestä syytetään tappelusta.

Kesäkuun 12. päivänä poliisi pahoinpiteli ja pidätti kaksi Toinen Venäjä -oppositioliikkeen aktivistia Rostov-na-Donun kaupungissa. Iskulla pyrittiin estämään samalle päivälle suunniteltu Putinin-vastainen mielenosoitus. Poliisia ei estänyt se, että mielenosoituksen järjestäjillä oli lupa protestilleen.

Pidätetyt, Pavel Nagibin ja Boris Batyy, olivat mielenosoituksen pääjärjestäjät. Nagibin kuuluu kiellettyyn kansallisbolsevistiseen puolueeseen, Batyy taas Garri Kasparovin johtamaan Yhdistyneeseen kansalaisrintamaan.

Ennen pidätystä viranomaiset olivat yhteydessä molempiin miehiin. He yrittivät perua jo kertaalleen antamansa mielenosoitusluvan, ja varoittivat, että paikalle saapuvat pidätettäisiin.

”Kahdentenatoista päivänä otin mukaani 500 lentolehtistä, joissa selitämme, miksi vaadimme Putinin eroa”, Pavel kirjoittaa minulle. ”Lähellä urheilupalatsia huomasin poliisiauton, jossa istui neljä miestä, matelevan katua pitkin. He eivät nähneet minua. Samalla hetkellä toinen auto ilmestyi vastakkaisesta suunnasta ja alkoi huitoa minua luokseen. Yritin kävellä pois, mutta he saivat minut kiinni ja kaatoivat maahan.”

”Ensimmäiset iskut olivat niin kovia, että menetin tajuntani. Minut pantiin käsirautoihin. Kuulin jonkun huutavan ’hakatkaa hänet, hakatkaa hänet… minä kuvaan.’ Sen kuullessaan poliisit lopettivat. He veivät minut autoon ja lähtivät selvittämään asiaa kuvaajan kanssa. En tiedä, mitä tapahtui videolle.”

”Kun ohitimme urheilupalatsin, yritin nousta auton lattialta. Poliisit pakottivat minut lattialle, piiloon katseilta. Huomasin, että heidän paitansa olivat minun vereni peitossa. He valittelivat toisilleen likaantuneita paitojaan ja mainitsivat, että FSB oli kehottanut heitä pidättämään ’jonkun pitkätukan’. He myös nurisivat kurjasta työpaikastaan ja ihmettelivät, miksi tietyt ihmiset eivät ymmärrä vain pysytellä kodeissaan. He eivät kertoneet syytä pidätykselleni.”

Putkassa Pavel, yhä käsiraudoissa, huomasi pitkän, vuotavan haavan lantioltaan. Se sidottiin pari tuntia myöhemmin, mutta verenvuoto ei lakannut. Tässä vaiheessa hänen arvioidaan menettäneen jo litran verran verta. Ensimmäisen virallisen selityksen hän kuuli myöhemmin illalla: poliisi kertoi, että hänet oli ”löydetty kadulta verta vuotavana”.

Pavelin haava leikattiin myöhemmin. Lääkärinlausunnon mukaan lantiohaava oli kaksi senttiä syvä ja tehty veitsellä. Pavel itse olettaa, että viilto tehtiin tarkoituksella tukemaan poliisin tarinaa katuväkivallasta.

Syyttäjänviraston mukaan Pavel pidätettiin katutappelusta. Boris Batyy puolestaan sai samana käskyn olla poistumatta kaupungista, koska häntä epäillään ohjelmistopiratismista.

Nyt Pavel Nagibin ja Boris Batyy yrittävät löytää asianajajia. Se on toistaiseksi vaikuttanut mahdottomalta. Rostov-na-Donun asianajajayhdistys on antanut heille neuvoja, mutta puolustusasianajajaa ei löydy.

”He ovat liian poliittisia”, asianajajat selittävät.

Kommentoi Facebookissa
Querelle 2019
Route Couture