Kirjoittanut Mikä meitä vaivaa?

MMV 56: Luksusluuserit

Lukuaika: < 1 minuutti

MMV 56: Luksusluuserit

Mikä meitä vaivaa?Mikä meitä vaivaa?

Kapitalismi, politiikka, prekaarisuus, feminismi, liberaalit, luksuskommunismi, äärioikeisto ja ilmastokriisi. Podcastia kiitetään usein siitä, että se antaa kuulijoilleen voimaa kamppailla arjessa. Juontajina tietokirjailijat Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru.

Ilmassa on tuhlauksen tuntua, eikä kyse ole vain joulunalusshoppailusta, vaikka siitäkin jaksossa puhutaan. Kapitalismi on nimittäin suuri tuhlauksen järjestelmä. Yksityisautot, lihantuotanto, kansanterveys, köyhyys, myymättä jääneiden tavaroiden polttaminen: hirveän luokan leväperäisyyttä, jolla ei ole mitään tekemistä taloustieteiden näkemän tehokkuuden kanssa.

Poliittisissa kuulumisissa: hallitus kaatui, jälleensyntyi ja kohosi, toimittajat kiihtyy, persut pullistelee, kulttuurisodat mullistelee, trollaus ja vahingonilo äityvät.

Jaksossa käsitellään myös luksusluusereita, joilla näyttää menevän ihan hyvin mutta joiden itseilmaisu vaikuttaa siltä kuin he olisivat viemäreiden pohjavirtaa, sekä kysymystä siitä, millainen olisi tietoisen poissaolon (unmindfulness?) taito. Suosituksissa puidaan Pimeää Hedelmää, sirkkaäyriäisiä, defenestraatioita ja Konsulterna – kampen om karolinska -kirjaa.

Jakson lopussa on Rojavan kurdijoukoissa toimivan suomalaisen Avestan äänittämä puheenvuoro, joka käsittelee ystävyyttä, itsekkyyttä ja kysymystä siitä, mikä meitä vaivaa.

mainos

Patreonin puolella luetaan Tornadon keskellä -esseetä Pontuksen esseekirjasta ja puhutaan jo klassiseksi käyneestä postfossiilisuus-kiistasta.