Emmi Kuittinen: Surun synty
Nordic Notes 2023
Kanteleet ja jouhikot ovat muinaisia soittimia, mutta niillä soitettava musiikki on muuttunut paljon. Säveltäjä Emmi Kuittinen ja bändi Antti Rask, Mimmi Laaksonen ja Kirsi Vinkki soittavat myös haitaria, harmoonia, puhaltimia, kukin ainakin kolmea soitinta. Tässä genressä yksinkertaisuus on näennäistä.
Surun synnyssä kuuluu kansanmusiikin poljento. Kunnes koittaa versio 1960-luvun tähden Anki Lindqvistin Niin aikaisin -hitistä. Hyvä, että levyn tunnelma muuttuu, muuten seuraava Vexi Salmen ja Kassu Halosen Irwinille tekemä iskelmä olisi liian hurja yllätys: “… sen poimin tuolta maantien ojasta. Saat multa horsman, se rentun ruusu on. Kuin juoppolalli tuli pojasta.”
Itkuvirret ilmaisevat ”surun, kaipauksen ja eron tunteita, toisinaan myös kiitollisuutta”, Kuittinen kertoo sivuillaan. “Perinteisesti itkuja esitettiin erotilanteissa ja tärkeissä siirtymärituaaleissa, kuten häissä, hautajaisissa ja sotaan lähtiessä.”
Levyn paras veto on nimibiisi: Surun synty kasvaa komeaan loppuun. Sitä seuraa Kaiho, jossa ihmisen laulu ja huilu rinnastuvat linnun lauluun. Lopuksi jää vain tuulikello.
Iida Simes
Aïsha Devi: Death is Home
Houndstooth 2023
Sveitsiläis-nepalilainen Aïsha Devi tekee kokeellista elektronista musiikkia, jota ei voi erehtyä luulemaan kenenkään muun säveltämäksi. Devin edellisiä levyjä Of Matter and Spirit (2015) ja DNA Feelings (2018) luonnehtivat vahvat kontrastit leijuvan ambientin ja pauhaavan elektron välillä, synkän kauniit melodiat, trancevaikutteet, tarinallisuus ja meditatiivis-mystiset teemat.
Tänä syksynä ilmestynyt Death is Home sisältää Devin aiempaa tuotantoa suoraviivaisempaa ja helpommin lähestyttävämpää musiikkia. Efektoidut laulut ovat nousseet keskeisempään rooliin, mikä sopiikin hyvin levyn elektropop-ulottuvuuksiin. Rytminen ja melodinen kekseliäisyys, täyteläiset dronetekstuurit, voimakkaat bassopyyhkäisyt ja rituaalinomainen henkisyys edustavat puolestaan jatkuvuutta artistin tuotannossa.
Devi on kertonut saaneensa levylleen johdatusta nuorena kuolleelta isältään, rumpali B. K. Gurungilta. Intensiivinen kokonaisuus osoittaa, että Devi jatkaa edelleen elektronisen musiikin hämärien raja-alueiden tutkimista omintakeisella tavallaan.
Mika Pekkola
Lätsä: II
Helmilevyt 2023
Kuluneen vuoden levyistä erikoismaininnan arvoisena voi ehdottomasti pitää lokakuun alussa julkaistua Lätsän kakkosta. II-levyllä vahvassa nosteessa oleva laulaja-lauluntekijä osoittaa, ettei kaikkea tarvitse aina keksiä uudelleen. Kuusihenkisen bändin soundi nimittäin kuljeskelee elävästi J. Karjalaisen ja Neil Youngin viitoittamilla poluilla. Yhtyeen soitto tasapainoilee hienosti rockmusiikin energian sekä huuliharpun ja puhallinsoittimien maadoittavien vaikutusten välillä.
Sielukasta eivät ole ainoastaan saksofonit eikä kyse ole vain vanhan toistosta. Olennaisia huomioita rakkaudesta, ajasta, surusta ja toivosta sanoittavat Lätsän tekstit ovat ajassa kiinni. Ja kun asioita katsotaan kauempaa, kuulija huomaa tarkastelevansa ihmisyyttä myös ympäristökriisin, maailmanlopun ja elämän kiertokulun kysymysten kautta. Eheän kokonaisuuden päättävän Vierivä kivi (ei vieri enää) -kappaleen jälkeinen ajatus kaiken katoavaisuudesta tuntuu jotenkin lohdulliselta.
Antti Kurko
Kuuntele levyt
Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssa: