Esittävä taideKirjoittanut voima

Syyskuun levyarvioissa instrumentaali-hiphoppia, kokeellista elektronista musiikkia ja pop-jazzia

Lukuaika: 2 minuuttia

Syyskuun levyarvioissa instrumentaali-hiphoppia, kokeellista elektronista musiikkia ja pop-jazzia

Koti6: Chance Encounter

Koti6, 2024

Hiphopin alkumetreillä räpin tukijalkana toimivat sämplet eli pääosin vanhoilta soul-, funk-, disco- ja jazz-levyiltä lainatut pätkät, jotka rikastivat musiikkia ja rakensivat siltoja musiikkisukupolvien välille. Sämplet myös mahdollistivat ison soundin tuottajille ilman isoja orkestereita. Toisinaan lainojen alkuperä oli ilmeinen ja toisinaan ei. Toisinaan hyvinkin huuruisilta levyiltä löytyneiden ja erityisen kovien sämplejen alkuperää piiloteltiin kuin valtiosalaisuuksia.

Helsinkiläinen tuottajakaksikko Koti6 on pitänyt orgaanisen hiphopin lippua korkealla, ja sämplet ovat keskeinen osa keitosta. Chance Encounter -ep:llä Miko Hornborg ja Tatu Tuominen kuitenkin muuttivat reseptiä hieman. Tuominen törmäsi sattumalta keväällä 2023 Tallinnan laivan aulassa jammaileviin nuoriin jazz-muusikoihin ja sataman lähestyessä ehdotti porukalle yhteistyötä. Studioon päästyään muusikot improvisoivat Tuomisen ja Hornborgin biittien päälle useita tunteja materiaalia, josta ep lopulta rakennettiin. 

Koostamisprosessi ei ollut tuotannollisesti täysin erilaista kuin sämplejen kanssa työskentely, eikä vanhasta ei ole muutenkaan luovuttu kokonaan: biitit on koostettu osin sämpläämällä, hippunen scratchaamistakin sopii kokonaisuuteen. Lopputulos on tuoreelta ja ilmavalta kuulostavaa maailmanluokan instrumentaali-hiphoppia, joka joka kurottaa puolen vuosisadan taakse hiphopin alkumereen.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jari Tamminen


Aleksi Perälä: Children of Light

AP Musik 2024

Kokeellista elektronista musiikkia vuosikymmenien ajan säveltänyt Aleksi Perälä on tunnettu tiheästä julkaisutahdistaan. Koneen Säätiön rahoituksella toteutettu kuudentoista (16!) levyn Children of Light lienee hänen tuotantonsa laajin kokonaisuus, joka on tunnelmaltaan Perälän varhaisempaa, IDM-vaikutteista tuotantoa levollisempaa musiikkia.

Kokonaisuuden laajuus selittyy säveltäjän intensiivisen työtahdin lisäksi kehoa ja mieltä rauhoittavien colundi-taajuuksien viritysjärjestelmien hyödyntämisellä. Perälä on todennut olevansa pelkkä työkalu, jota colundi-taajuudet käyttävät säveltääkseen musiikkia. Siniaalloista mallinnetut instrumentit soivat alkuperäiskansojen lyömäsoittimien, kellojen, syntetisaattoripadien ja -bassojen aaltoilevana massana, joka tuo mieleen amerikkalaisen minimalismin, Kaitlyn Aurelia Smithin ambient-sävellykset sekä Four Tetin kuulaana tanssahtelevan elektronisen musiikin.

Children of Light on yhtenäinen kokonaisuus, eikä kappaleita – tai levyjä – erota helposti toisistaan. Perälän rauhoittavat ja lempeät sävellykset sopivat hyvin etenkin työteon, lukemisen, joogan tai meditaation taustamusiikiksi.

Mika Pekkola


Samanna: Mittasuhteet

Humu Records / Hillotehdas 2024

Pop-jazz-yhtye Samannan neljäs albumi Mittasuhteet jatkaa samalla hyväntuulisella linjalla, jota tamperelaisryhmältä on totuttu kuulemaan. Amuri ja Jukka Nousiainen & kumppanit -kokoonpanoista tunnetun laulaja-kosketinsoittaja Anna Pesosen säveltämät ja sanoittamat kappaleet ovat oivaltavia ja hauskoja. Kepeään yleistunnelmaan tuo aimo annoksen sielukkuutta saksofonisti Sami Sippolan (Black Motor, Hot Heros) taidokas soitto. Yhteispeli muidenkin yhtyeen jäsenten Inari Ruonamaan ja Sebastian Krühnin kanssa sujuu kuin rasvattu.

Levyllä yhdistyvät ilahduttavalla tavalla jazzille ominainen yllätyksellisyys ja fiilistely pop-musiikin tarttuviin melodioihin. Seos tarjoilee niin seesteisiä kuin revittelevämpiäkin tunnelmointeja kulminoituen jopa rock’n’rolliksi Kirkan inkarnaatio -biisissä. Vastapainoa tarjoilee esimerkiksi Kuoleman sykli, joka on herkkä vuodenaikojen ja elämän kiertokulkua pohdiskeleva kappale.

Antti Kurko

  • 4.9.2024
  • Kirjoittanut voima