Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Svenska Teaternin New Theater Helsinki -festivaali tarjoaa moninaisuuden teatteria

Lukuaika: 2 minuuttia

Svenska Teaternin New Theater Helsinki -festivaali tarjoaa moninaisuuden teatteria

S2-käsitteellä viitataan oppilaisiin, jotka opiskelevat suomea toisena kielenä. Ajankohtaisesti kuumentuneessa  koulupoliittisessa väittelyssä koulujen S2-oppilaiden määrä on jopa noussut laajemmin maahanmuuttoon liitettäväksi uhaksi ja yksittäisten koulujen ja luokkien stigmaksi.

S2 on myös Vera Boitcovan, Anneli Kannisen ja Yoandy Jimenon omakohtaista dokumenttiteatteria, tanssia ja esitystaidetta yhdistävä näyttämöteos, joka on juuri nyt esillä Svenska Teaternissa järjestettävillä New Theatre Helsinki -festivaaleilla.

Teoksessa tekijät lähestyvät toiseuttaviksi yleensä miellettävien asioiden kohtaamista kuvaten omien elämäntarinoidensa repiviä käänteitä kodikkaaksi rakennetussa esitystilanteessa. Pyykinpesun ja tuoreen kahvin tuoksun äärellä peilataan koulujen kieliopetusta laajemmin, miten myös monikulttuurinen queer-identiteetti mahtuu yhteiseen tilaamme.

Dynaamisessa liikkeessään vauhdikkaan esityksen kautta hahmottuu esimerkiksi demokratia-aktivisti ja taiteilija Boitcovan hyvinkin mutkikas matka Venäjältä Suomeen ja Neuvostoliiton aikaisesta Virosta lähtöisin olevan Kannisen tanssijan polku aiempaa monikielisempään homoseksuaalisuuteen. Jimenon myötä moninaisuuden koriin kerätään myös ruskeaihoisuus ja transidentiteetti.

mainos

Vaikka esityksessä käsitellään kaunistelematta poliittista sortoa, sotaa, konservatiivisten rooliodotusten paineita, ennakkoluuloja ja syrjintää, kaikki tämä esitellään yleisölle optimistisen vaikeuksien voittamisen ja lempeän kohtaamisen kehyksessä. Esiintyjien yksin ja yhdessä ilmentämä fyysisesti ilmeikäs läsnäolo kuljettaa esitystä niin mukaansa tempaavasti, että näitä tarinoita olisi kuullut mielellään enemmänkin.

Välillisesti teos muistuttaa siitäkin, kuinka myös me suomea tai ruotsia äidinkielenämme puhuvat olemme toiskielisiä viimeistään oman kulttuurimme ulkopuolella. Elämän kodikkuus onkin aina kiinni siinä, miten me ihmiset yhdessä hyväksymme pienet erilaisuudet yhteiseen veneeseemme.

Viime elokuussa Musiikiteatteri Kapsäkissä ensi-iltansa saanut S2 edustaa osuvasti New Theatre Helsingin monipuolista ohjelmistoa. Sen 18.2. vietetyssä avajaisgaalassa nähtiin ja kuultiin koomikko Jamie Macdonaldin houstaamana nomadinen tanssi -installaatio, kolonialismikriittistä runoutta, kurdi-stand-upia ja suomalais-afrikkalaista jazzia.  Kaikkiaan 11.3. asti kestävässä tapahtumassa koetaan erilaisia kieli-, kulttuuri- ja kehoidentiteettejä törmäyttäviä kohtaamisia, joiden esitysmuoto vaihtelee nukketeatterista tanssin ja esitystaiteen kautta workshoppeihin ja paneelikeskusteluihin.

Festivaalin sivunäyttämöt löytyvät Oulusta, jossa esillä ovat New Theatre Festivaalin taiteellisten johtajien David Kozman ja Davide Giovanzanan teokset.  Edelliseltä nähdään Oulun Taidemuseossa videoinstallaatio, joka pohjautuu tekijän aiempaan dokumenttiteatteriesitykseen The Cleanears/ Siivojat. Oulun teatterin Pikisalissa esitetään Giovanzanan sovitus Albert Camusin Sivullisesta. Siinä alkuperäisteoksen vieraantumisen teema päivittyy nykyiseen yhteisöön kuulumisen ja sen ulkopuolelle jäämisen näkökulmiin.

S2-teos on esillä Svenska Teaternin Nicken-näyttämöllä  vielä 24. ja 25.2. 

New Theatre Helsingin ja Oulun pop up -osion tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät sivulta newtheatrehelsinki.com