ElokuvaKirjoittanut Jari TamminenKuvat Oikeutta Eläimille ry /Tuffi Films

Stressi, ihmissuhteet ja toimintaan ajava ajatusmaailma – dokumentti kääntää kameraa eläinoikeusaktivisteihin

Dokumentissa avataan toiminnan tavoitteita ja myös sitä, kuinka erilaisiin paikkoihin polku voi johtaa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Stressi, ihmissuhteet ja toimintaan ajava ajatusmaailma – dokumentti kääntää kameraa eläinoikeusaktivisteihin

Saila Kivelä & Vesa Kuosmanen: Eläinoikeusjuttu

Ensi-ilta: 4.3.

★★★★★

Oikeutta eläimille -järjestön vuodesta 2007 julkaisema, suomalaisilla tiloilla ja teurastamoissa kuvattu materiaali on muuttanut monien käsitystä siitä, kuinka tuotantoeläimiä kohdellaan ja saa kohdella. Kuvien takana olevat henkilöt ovat ymmärrettävästi jääneet julkaistun materiaalin varjoon. 

Karry Hedberg ja Saila Kivelä olivat ensimmäiset julkisesti vastuun kuvista ottaneet aktivistit, ja vuonna 2011 heidät haastettiin tämän takia oikeuteen.

Kivelä on käsikirjoittanut ja ohjannut yhdessä Vesa Kuosmasen kanssa Eläinoikeusjuttu-dokumentin, joka piirtää kuvan salakuvausoperaatioista, niihin liittyvästä stressistä, siitä mikä ajaa aktivistia eteenpäin ja mitä seuraa, kun aktivisti uupuu.

Dokumentti esittää hyvin säästeliäästi tuotantotiloilla kuvattua materiaalia, eikä aikaa käytetä tuotantotaloutta valottaviin tiedoiskuihin. Eläinoikeusjuttu kuvaa ajatusmaailmaa, josta toiminta kumpuaa, ja miten aktivistien läheiset ja yhteiskunta tähän reagoivat. Dokumentissa avataan toiminnan tavoitteita ja myös sitä, kuinka erilaisiin paikkoihin polku voi johtaa. Samalla, kun Saila Kivelä tuskailee oman aktivisminsa kanssa, hänen siskonsa Mai Kivelä äänestetään eduskuntaan. Ovatko siskot edelleen samalla puolella, vai onko isosisko siirtynyt vastapuolelle? Missä rintamalinjat yleensäkään kulkevat nyky-yhteiskunnassa?

mainos

Aktivistien ohella Kivelä ja Kuosmanen päästävät ääneen myös yhden niistä sian tuottajista, joiden tiloilla Kiveläkin kävi kuvaamassa. Maailmankatsomusten eroista huolimatta keskusteluyhteys löytyi. Kivelä muistutti, että aktivistien kritiikki ei sittenkään kohdistu yksilöihin, vaan järjestelmään, joka ohjaa ja kannustaa toimintaan, jota harva meistä kestää katsoa.

Saila Kivelä (vasemmalla) ja Mai Kivelä. Kuva: Heini Mäntylä /Tuffi Films

  • 7.3.2022
  • Kirjoittanut Jari Tamminen
  • Kuvat Oikeutta Eläimille ry /Tuffi Films