Kim Hye-ja kasvot, seisoo ulkona tuulessa, taustalla metsää.

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Parasiten ohjaajan Mother on tyylitelty kertomus omistavan äidin tuskasta

Lukuaika: < 1 minuutti

Parasiten ohjaajan Mother on tyylitelty kertomus omistavan äidin tuskasta

Mother

Bong Joon-ho

Elokuvateatterissa 18.12. (tai kun korona sallii)

☆☆☆

Oscarilla palkitun Parasiten myötä ohjaaja Bong Joon-hon aiempikin tuotanto herättää kiinnostusta. Suomeenkin saapuu nyt teatterilevitykseen vuonna 2009 valmistunut Mother.

Elokuva on kuvattu omistavalla tavalla lastaan suojelevan yksinhuoltajaäidin näkökulmasta. Do-joon on 27-vuotias älyllisesti lapsen tasolle jäänyt, harhateille helposti johdateltavissa ja äidistään kaikin tavoin riippuvainen. Asetelma kärjistyy, kun hylätystä rakennuksesta löydetään kuolleena nuori nainen, jonka murhasta Do-joonia epäillään. Hänen äitinsä ei halua uskoa poikansa syyllisyyteen ja tekee kaikkensa poikansa syyttömyyden toteen näyttämiseksi.

Parasiteen verrattuna Mother on pelkistetympi ja vain yhteen tyylilajiin nojaava elokuva. Siinä murhan selvittämisen sijaan olennaisempia ovat elokuvallisesti taitavasti ilmaistut henkilöiden sisäiset tuntemukset ja niiden synnyttämä kokijoiden sisäinen kaaos. Kaikki henkilöt ja koko ympäröivä yhteisö tuntuvat vieraannuttavan vinksahtaneilta. Silti samaan aikaan kameraan hätääntyneesti katsovan äidin (Kim Hye-ja) ja Yoon Do-joon (Won Bin) silmistä kuvastuu sydäntä kouraisevan aito tuska.