Land of Mine
Martin Zandvliet (ohjaus)
☆☆☆☆
Saksa miehitti Tanskaa vuosina 1940–1945. Liittoutuneiden maihinnousua jarruttaakseen saksalaiset kylvivät Tanskan länsirannikolle jopa puolitoista miljoonaa miinaa. Saksan vetäydyttyä tanskalaiset purkivat miinakentät määräten työhön saksalaisia sotavankeja ja pakolaisia. Tehtävään yleensä puutteellisesti koulutetusta pakkotyöläisistä hyvin suuri osa kuoli tai vammautui.
Martin Zandvlietin käsikirjoittaman ja ohjaaman Land of Mine -elokuvan synopsis mahtuu muutamalle riville. Siinä kuvataan nuorten miesten miinanraivausyksikön raskasta urakkaa sadistisen tanskalaisen upseerin (Roland Møller) komennossa. Työn edetessä upseerin ja vankien suhde muuttuu monitasoisemmaksi. Vihan ohella käsitellyksi tulevat myös myötätunnon ja ymmärryksen tuntemukset
Elokuvan rajaus on tiukka ja jännite vahva siitäkin huolimatta, että jotkin asetelmat ja juonen käänteet tuntuvat turhankin moneen kertaan nähdyiltä.
Kathryn Bigelow käytti Hurt Lockerissaan (2008) miinojen purkamisen teemaa kuvatakseen, miten on mahdollista addiktoitua vaaraan, sotaan ja metaforisesti sotapolitiikkaan. Zandvlietin elokuvassa pesästä pudonneiden amatöörien miinojen raivaus näyttäytyy lähinnä häpeällisenä sotarikoksena. Samalla se osoittaa vastaansanomattomasti, miten toisiin kansakuntiin kohdistuva julmuus onnistuu vuoron perään kaikilta kansoilta.
Oman maan kansallistunnon kannalta kipeiden asioiden käsittelystä voi tekijöille nostaa hattua. Kyse on vähän siitä, että Suomessa tehtäisi elokuva siitä miten ryssäviha näkyi jatkosodassa valloitettujen alueiden siviileiden leirityksessä.