KirjallisuusKirjoittanut Miia Vistilä

Näytelmäkäsikirjoitus ja kuvitukset muodostavat tiukasti rytmitetyn sarjakuvan

Lukuaika: < 1 minuutti

Näytelmäkäsikirjoitus ja kuvitukset muodostavat tiukasti rytmitetyn sarjakuvan

Poliittinen veijaritarina kertoo, kuinka aatelinen selviää Ranskan vallankumouksesta ja juonittelee itsensä vallan keskiöön ja tiensä läpi kuohuvien aikojen. Lähtokohtana on ollut diplomaatti Charles Maurice de Talleyrand-Périgordin elämä, mutta historiallisen tarkkuuden sijaan tyylilajeina ovat satu ja satiiri. 

Teos on yhdistelmä näytelmän käsikirjoitusta ja siihen tehtyjä kuvituksia. Yhdessä ne muodostavat tiukasti rytmitetyn sarjakuvan, jossa joka toisella sivulla on teatterinäytelmän käsikirjoitusta mukaileva tekstikohtaus ja joka toisella kohtausta esittävä kuva. Käsikirjoitukseen kuuluu myös trubaduurin lauluja, joiden myötä runouskin on tarinassa mukana. 

Hahmot on piirretty jäykkiin asentoihin. Niissä ei kuvata teatterissa näyttelemistä, vaan jokainen kuva on oma  taideteoksensa. Kaunis kokonaisuus luo jäyhällä muodollaan omaperäistä sarjakuvaa.

Tarinaan on kirjoitettu kaksi kertojaa: näytelmän kirjoittaja, joka antaa ohjeita näyttelijöille, sekä vanha Talleyrand, joka kommentoi kohtauksissa esiintyvän nuoremman minänsä tekemisiä. Teksti on monikerroksinen ja rikkoo neljättä seinää, eli puhuttelee hahmojenkin suulla lukijaa suoraan, toistuvasti.  

Vaikka tekijä esipuheessaan mainitsee, ettei teos ole näytelmän käsikirjoitus vaan omanlaisensa sarjakuvallinen esitys, toivottavasti sarjakuvista pitävät teatterin ystävät löytävät teoksen ja se päästään näkemään vielä näyttämölläkin.  

mainos

Mikko Metsähonkala
Talleyrand – Sontaa silkkisukissa, sanoi Napoleon
Suuri Kurpitsa 2022, 96 s.