_MG_4074-1_cmyk

KirjallisuusKirjoittanut Antti Kurko

Maailmat kohtaavat

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailmat kohtaavat

Soldiers of Odin & vieras

Silla Simone

Nainen ja mies katsovat kohti kameraa ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Naisella on sivuilta lyhyiksi ajellut violetit hiukset ja miehellä jalassaan maastohousut. Miehen kaulalta kiertävät ta­tuoinnit käsivarsiin, joihin on kirjoitettu teksti ”SOO” (Soldiers of Odin). Miehen päällä on paita, johon on printattu teksti ”White Pride 013”. Vieressä seisova valokuvataiteilija ­Silla Simone on pukeutunut paitaan, jossa lukee ”Suvakkihuora”. Ironiasta ei ole häivääkään.

Soldiers of Odin ilmestyi julkisuuteen ryminällä muutama vuosi sitten. Lokakuussa 2015 Kemissä perustettu ryhmä aloitti katupartioinnin, joka ­levisi nopeasti ympäri maata ja jopa ulkomaille asti.

Ryhmän toimintaa ovat leimanneet heti alusta alkaen yhteydet äärioikeistolaisiin liikkeisiin, kuten Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen, MV-lehteen, Rajat kiinni -liikkeeseen sekä siitä sirpaloituneisiin fraktioihin. Ryhmän perustaja Mika Ranta on tunnustuksellinen kansallissosialisti.

Mikä tekee jostakin odinin ja toisesta taideopiskelijan? Tätä kysymystä Simone pohti ja lähetti Facebookissa kaveripyynnön Joensuun Soldiers of Odinin jaoston johtajalle. Joensuu kantaa yhä mainetta 90-luvun Suomen skinipääkaupunkina, ja kaupunkiin syntyikin pian oma Soldiers of Odin -jaosto. Parin viikon päästä Simone matkasi takaisin entiseen kotikaupunkiinsa.

mainos

Ensimmäinen matka oli hukkareissu, mutta hiljalleen luottamussuhde paikallisten odinien kanssa alkoi muodostua. 

Soldiers of Odin on osoittautunut vaikeaksi aiheeksi käsitellä. Järjestön toiminnan on toisinaan mielletty olevan kallellaan kansallissosialismiin (englantilaisen Daily Mail -lehden artikkeli) ja toisinaan lasten koulu- ja harrastusmatkojen turvaamiseen (pääministeri Juha Sipilä Ylen haastattelussa).

Soldiers of Odin & vieras -teoksen tekijä Silla Simone kohtaa aiheen vaikeu­den kuvissaan. Hän astuu epämukavuusalueelle: se pakottaa kohtaamaan vierautta ja kokemaan ujoutta, häpeää ja ulkopuolisuutta. Simone nappaa lukijan mukaansa kokemukseen.

Simonen dokumentaaristen valokuvien vahvuus on niiden moniulotteisuus. Tekijä on joutunut siirtämään omat ennakkoluulonsa sivuun ja dokumentoimaan kokemaansa. Kärjistyneen ilmapiirin vallitessa on radikaalia korostaa täysin vastakkaisia arvoja kannattavan henkilön inhimillisyyttä, koska toiseutamme luonnostamme helposti niitä, joiden kanssa olemme eri mieltä.

Tästä syystä kirjaa on vaikea lukea ilman ristiriitaisia tunteita. Simone on taitava valokuvaaja, jonka kuvat ovat täynnä merkityksiä ja tunneskaaloja. Valokuvista välittyy niin iloa, huumoria kuin herkkyyttäkin. Samaan aikaan kuvissa vilahtelee asioita, joita kavahtaa: nyrkkirauta, valkoista ylivaltaa korostavia tunnuksia ja pesäpallomaila, johon on liimattu tarra ylivedetystä Laku-Pekka-logosta.

Teoksen kantavana teemana on luottamus. Konkreettisesti asia nostetaan esiin Soldiers of Odinin jäsenen Simonelle kirjoittaman pitkän sähköpostiviestin ja toisen entisen jäsenen päiväkirjamerkintöjen kautta. Nämä tekstit välittävät erityisesti mediaa kohtaan tunnettua epäluottamusta ja pelkoa ympärillä olevan yhteiskunnan muuttumisesta.

Kirjaa varten Simone on joutunut luomaan syvän ja ainutlaatuisen luottamussuhteen odinien kanssa, joiden ajatusmaailma on poikennut voimakkaasti hänen omasta vasemmistolaisesta maailmankuvastaan.

Jos asetelmat olisi käännetty ympäri, olisiko tällaista kirjaa syntynyt?

Silla Simone: Soldiers of Odin & vieras.

Sammakko 2018, 143 s.