TaideKirjoittanut Miia VistiläKuvat Nova Kaspia

Löytyykö onnea monogamian ulkopuolelta? Fantasy 1&2 -näyttely kurottaa kohti polyamorista ja queeria elämää

Marginaalista lähtevä katse kääntyy kohti parisuhdenormia ja sen yli polyamoriseen ja queeriin elämään.

Lukuaika: < 1 minuutti

Löytyykö onnea monogamian ulkopuolelta? Fantasy 1&2 -näyttely kurottaa kohti polyamorista ja queeria elämää

Fantasy 1&2 -näyttelyssä taiteilijat pohtivat rakkautta ja halua intersektionaalisesta, queerfeministisestä näkökulmasta: ”Kuinka erilaiset, vaihtuvat ja kehkeytyvät seksuaalisuudet, halut ja himot voivat elää monogamiassa, vai voivatko? Onko monogamia aina olemuksellisesti valkoinen kolonialistinen cis-heterorakenne? Entä mitkä ovat sellaisia rakkauden, seksin ja kiintymyksen järjestäytymisen muotoja, jotka tuntuvat eettisiltä ja kestäviltä? Millainen olisi post-monogamian aikakausi?”

Taidekuva jossa henkilö makaa metsässä. Kasvojen läpi heijastuu metsän tekstuuria.
Ana Teo Ala-Ruonan teos My flesh is in tension, and I eat it. Kuva: Nova Kaspia

Teoksia ovat näyttelyä varten tehneet taiteilija ja tutkija Abdullah Qureshi, esitystaiteilija Ana Teo Ala-Ruona, video- ja valokuvataiteilijat Hinni Huttunen & Illusia Juvani, kuva- ja esitystaiteilija Anni Puolakka ja kuvataiteilija Jessie Bullivant.

Kuraattori Saara Hannus avaa aiheen merkitystä:  

”Olemme kasvaneet monogamiaan ja ennalta tiedettyjen vaiheiden kautta eteneviin suhdeliukuportaisiin. Se parisuhdemalli on niin vahva, että kaikki osaavat sen läpikotaisin. Jos haluaa toteuttaa jotain muuta, se vaatii paljon uuden opettelua ja itsetuntemusta ja harjoitusta ja tunnetyötä. Mutta ne taidot, joita eettiset monisuhteet vaativat, ovat myös elämäntaitoja. Suhdemuodosta huolimatta jokaisen kannattaisi jumpata niitä.”

Myös polyamorian ja queerin maailmassa on omat norminsa: 

On kehittynyt tapoja ajatella suhteita, jotka perustuvat suostumukseen, avoimuuteen, omien tarpeiden ja rajojen tunnistamiseen ja artikuloimiseen, oman halun tunnustamiseen ja arvostamiseen.”

Fantasy 1 & 2 SIC Galleriassa Helsingissä 3.-25.10.2020.