ElokuvaKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Oktober Oy

Joonas Berghäll teki dokumentin viiltävän henkilökohtaisesta aiheesta: punkeista ja niiden levittämistä sairauksista

Samalla kun aiheen viiltävä henkilökohtaisuus tuo kerrontaan tunnetta, se vie tyylilajia tutkivasta journalismista pamfletin suuntaan.

Lukuaika: < 1 minuutti

Joonas Berghäll teki dokumentin viiltävän henkilökohtaisesta aiheesta: punkeista ja niiden levittämistä sairauksista

Punkkisota

Joonas Berghäll

Ensi-ilta 14.5. (jos korona sallii)

Dokumenteistaan Miesten vuoro (2010), Äidin toive (2015) sekä Miehiä ja poikia (2019) tunnetun Joonas Berghällin uusi elokuva käsittelee punkkien levittämiä tauteja. Vakavan kroonisen borrelioosin omakohtainen potilasnäkökulma laajenee globaaliksi terveyspoliittiseksi kannanotoksi. Ääneen pääsevät kohtalotoverit ja asiantuntijat Suomessa, Saksassa, Puolassa, Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Yhdysvalloissa. Kokenut dokumentintekijä kuljettaa tarinaansa läpi puutteellisten diagnoosien tuottaman ahdistuksen, sairauteen ja hoitoihin liittyvän fyysisen kärsimyksen sekä terveyshallinnon asenteisiin liittyvän turhautumisen. Samalla kun aiheen viiltävä henkilökohtaisuus tuo kerrontaan tunnetta, se vie tyylilajia tutkivasta journalismista pamfletin suuntaan.

Selväksi tulee, että punkkisairauksien diagnosoinneissa ja hoidon saamisessa on vakavia pulmia. Silti esiin vyöryvät tapaustodisteet eivät itsessään osoita, etteikö myös psykosomaattisilla tekijöillä voisi olla osuutta. Elokuvassa esitetyt vahvat väitteet koko maailmaa koskettavasta pandemiauhasta, globaalista salaliitosta ja vain harvojen potilaisiin empaattisesti suhtautuvien ammattiauttajien pyyteettömyydestä tuntuvat ylidramatisoiduilta.