SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Joakim Juvelénin Rumat möröt tarjoaa räävitöntä homohuumoria Ralf Königin tapaan

Pelkistetyt eläinhahmot käyvät rennolla rantalomalla.

Lukuaika: 2 minuuttia

Joakim Juvelénin Rumat möröt tarjoaa räävitöntä homohuumoria Ralf Königin tapaan

Suomalaisissa sarjakuvissa kerrotaan usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, mutta  suorasukaisen häpeämätöntä homostelua kuvataan harvoin. Tällaisen kaipuuseen Joakim Juvelénin Rumat möröt tarjoaa roisia takapuoli- ja ihmissuhdehuumoria. 1990–2000-luvuilla suosittujen Ralf Königin homosarjakuvien tapaan aiheina ovat vapaa seksuaalinen iloittelu, epätasaiset ihmissuhteet ja näiden ympärille kiertyvä kaverien kanssa hengailu. 

Siellä missä persikat kasvaa on kokoelma sivun pituisista välähdyksistä, joista muodostuu pidempi tarina. Möröt käyvät aurinkolomalla.

Seksuaalisuutta Möröissä kuvataan karnevalistisen liioittelevasti. Vaikka pyllyyn työnnetään kaikenlaista (esimerkiksi palmu) ja päähenkilöt esiintyvät yleensä alushoususillaan tai ilman, ei peniksiä juuri kuvissa näy. 

Ulkoasussa on panostettu selkeyteen ja kokonaisuus toimii. Suurisilmäisten, selkeällä viivalla piirrettyjen hahmojen ulkonäöt poikkeavat toisistaan ilahduttavasti. Vaikutteita on otettu eläimistä: korvista ja nenistä voi päätellä esikuvina olleen karhu, orava, kissa, koira ja sika. 

Pelkistetty visuaalinen tyyli tekee kokonaisuudesta sisältöönsä sopivasti kevyen ja helppolukuisen. Yleisilmettä heikentää vain muuten selkeän fontin e-kirjain, jossa on kaksi keskiviivaa.  

mainos

Joakim Juvelén: Rumat möröt – Siellä missä persikat kasvaa
BOD – Books on Demand, 2020