SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Janne Parviaisen sarjakuvissa vietetään taiteilijaelämää Euroopassa ja painiskellaan raha-asioiden kanssa

Lukuaika: 2 minuuttia

Janne Parviaisen sarjakuvissa vietetään taiteilijaelämää Euroopassa ja painiskellaan raha-asioiden kanssa

Sarjakuvataiteilija, taidemaalari ja valotaiteilija Janne Parviainen julkaisi tänä vuonna kaksi sarjakuva-albumia.

Ulkopuolella on sarjakuvapäiväkirja vuodelta 2016. Raha-asioiden kanssa painiskeleva taiteilija kokee olevansa ulkona yhteiskunnasta, mutta hän on hyvin sisällä omassa elämässään, työssään ja ihmissuhteissaan, ja kertoo kiinnostavasti esimerkiksi vanhemmuudesta. Ongelmista puhutaan suoraan, mutta tunnelma kääntyy aina jollain tavalla jos ei iloiselle, niin ainakin levolliselle tai oivaltavalle puolelle. Vasta ajan kuluessa näkee, mikä tekee tästä albumista erityisen 2010-lukulaisen. 

Rooman rajoilla -albumin pääosassa on kaverikolmikko. Tarinassa matkataan Euroopan läpi taidefestivaaleille ja matkalla tapahtuu kaikkea sopivan jännää ja vähäsen absurdia, onhan mukana esimerkiksi matkustajien joukossa istuva mallinukke. Paljon kuvataan autossa istumista ja arkista sanailua, matkasarjakuva onkin matka kaveripiirin ajatuksiin. Porukalla on selvästi hauskaa yhdessä ja hauska tarttuu lukijaankin. Kuvakulmat vaihtelevat ja henkilöt ovat ilmeikkäitä. Viivat ovat selkeitä ja ohuita ja harvat mustat pinnat tuovat kaivattua kontrastia. Maisemia olisi kiva nähdä enemmänkin.

Teokset opettavat huomiomaan arjen pieniä asioita. Absurdejakin. Ei elämän tarvitse ihmeellistä olla. Merkitys syntyy pienten, joskus hauskojen, joskus synkkien, asioiden huomaamisesta. 

Janne Parviainen: Ulkopuolella
Suisto 2022

Janne Parviainen: Rooman rajoilla
Suisto 2022, 172 s.