48675741428_0e058dd775_z

Esittävä taideKirjoittanut Tuula Sipilä

Ihminen apinan korttelissa

Lukuaika: 2 minuuttia

Ihminen apinan korttelissa

Sapiens

Minna Leino

Suomen kansallisteatteri, Suuri näyttämö

Israelilaisen historioitsija Yuval Noah Hararin vuonna 2011 kirjoittama Ihmisen lyhyt historia on viisisataasivuinen tietokirja, jonka dramaturgi Minna Leino kesyttää lavalle lempeästi. Hän kertoo teatterin keinoin yhdenlaisen tarinan, juuri niin kuin leikkivä, ajatteleva ja tarinoita kertova Homo sapiens osaa. 70 000 vuoden kehityskaari kuvitetaan ja havainnollistetaan kuin luontodokumentti, onhan kertojaäänenä Mr Avara luonto Jarmo Heikkinen.

Esitys tehdään yhteistyössä uuden tanssin keskus Zodiakin ja monialaisen Wauhaus-kollektiivin kanssa. Se näkyy: teatteritulkinta on salaperäisyydessään oivallinen, näyttelijät elehtivät maskeissaan tanssivana laumana. Huumorin sävyttämänä liikekieli kantaa välähdyksiä lapsuuden tv-sarjojen kömpelöistä nukkeanimaatioista. Muistuu mieleen myös 80-luvun lasten suosikkisarja Olipa kerran elämä, joka toki keskittyi vain ihmisen kehon toimintoihin.  

Vaikka kirjaa ei olisi lukenutkaan, saa teatteritulkinta historiamme valtavirroista ja muuttuvista aikakausista ajatukset liikkeelle. Miksi juuri meidän lajimme onnistui nousemaan valtaan? Miten metsästäjistä tuli kaupunkien ja kuningaskuntien rakentajia? Miksi uskomme jumaliin, valtioihin, rahaan, kirjoihin tai lakeihin? Koska vuorosanoja ei ole, on muulla äänimaailmalla suuri merkitys. Äänet, tehosteet, valot ja musiikki korostuvat dramaturgiassa. Voi vain kuvitella, mitä oman äänen ja omien kasvojen puuttuminen merkitsee näyttelijälle, joka luo hahmoaan muilla ilmaisukeinoilla.

Lajimme kehitykseen ovat vaikuttaneet niin radikaalit kuin tuhoisatkin innovaatiot, mutta vaarallisin on ihminen itse. Tuhoisuudestaan huolimatta homo sapiens on sosiaalinen olento ja kehitys kulkee vain eteenpäin. Koska tiellä ei ole paluuta, on ihmisen opittava ottamaan vastuuta ja luottamaan yhteistyöhön. Seuraava suuri kysymys onkin mitä tämä laji oikeasti haluaa.

Alkuperäisteos: Yuval Noah Harari: Sapiens. A Brief History of Humankind
Kertoja Jarmo Heikkinen

Näyttämöllä: Hanna Ahti, Iida Kuningas, Aksinja Lommi, Markku Maalismaa, Karin Pacius, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Johannes Purovaara, Antti Pääkkönen, Juha Varis

Ohjaus ja koreografia: Anni Klein ja Jarkko Partanen
Sovitus ja esityksen käsikirjoitus: Minna Leino
Lavastus Samuli Laine
Pukusuunnittelu: Laura Haapakangas
Valosuunnittelu: Jani-Matti Salo
Äänisuunnittelu: Heidi Soidinsalo ja Jussi Matikainen
Alkuperäisen musiikin sävellys: Tomi Pekkola ja Jussi Matikainen
Naamioinnin suunnittelu: Minttu Minkkinen
Naamioiden ja tarpeiston suunnittelu: Sanna Sucksdorff

Yhteistyössä: Kansallisteatteri, W A U H A U S ja Zodiak ‒ Uuden tanssin keskus

Korjaus 5.3. 2020:  Tekstissä kerrottiin alunperin virheellisesti, että Minna Leino olisi teoksen ohjaaja, vaikka hän on vastannut nimenomaan sen dramaturgiasta.