Henkilö klubilla, sukkahousut päässä.

Aurora (Suomi 2019) Kuvassa Aurora (Mimosa Willamo).

TelevisioKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat YLE

Huhti-toukokuun TV-tärpit: dokumenttisarja tuontantoeläimistä ja Jussi-palkittu Aurora Yle Areenassa

Yle Areena tarjoaa jatkuvasti kiinnostavaa katsottavaa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Huhti-toukokuun TV-tärpit: dokumenttisarja tuontantoeläimistä ja Jussi-palkittu Aurora Yle Areenassa

Aurora (Suomi 2019) Kuvassa Aurora (Mimosa Willamo).

Mollberg seisoo istuvien ihmisen keskellä, osoittaa ja puhuu.
Keskellä Rauni Mollberg. Dinosaurus, 2021.

Dinosaurus (Suomi 2021)

Veikko Aaltosen dokumentti elokuvaohjaaja ja -tuottaja Rauni Mollbergista on sukellus elokuvien tekemiseen kauan ennen aikaa, jolloin ohjaamisen neromyytti kaatui omaan miehiseen miekkaansa.  Se näyttää, miten elokuvanteossa lapsia itketettiin, eläimiä rääkättiin ja näyttelijöitä  nöyryytettiin. Elokuva ei kiistä etteikö näillä asenteilla voi syntyä hyviäkin elokuvia,  mutta se muistuttaa siitä hinnasta, mitä niiden tekemisestä on maksettu – kannustaen samalla elokuvantekijöitä jatkossa miettimään metodinsa toisin.

Katsottavissa Yle Areenassa.

Capote (12) (USA/ Kanada 2005)

Bennet Millerin esikoiselokuva kertoo, miten  kirjailija ja toimittaja Truman Capote kirjoitti nelihenkisen perheen raa’asta ryöstömurhasta kertoneen dokumentiromaanin Kylmäverisesti.  Nimiosaa oscarin edestä esittävä Philip Seymour Hoffman onnistuu tavoittamaan hiukset pystyyn nostamalla tavalla älykkötoimittajan tasapainoilua sosiaalisen tiedostavuuden ja  kyynisen hyväksikäytön välisellä kapealla polulla.

Katsottavissa Yle Areenassa.

Lehmiä karsinassa, etualalla johtoja ja ihminen kyykyssä.
Kaikki irti eläimistä 2021.

Kaikki irti eläimistä (Suomi 2021)

Riikka Kaihovaaran kolmeosaisessa dokumenttisarjassa katsojan silmille läväytetään tiivistetty kuva suomalaisten tuotantoeläinten historiasta ja nykytilanteesta. Sarjan osien nimet Näkymätön lehmäKadonnut sika ja Tuntematon kana kertovat, miten kauas todellisuuden vankileirien saaristosta miellämme omien ruokapöytiemme antimien alkuperän.

Katsottavissa Yle Areenassa.

Kolme henkilöä istuu auton takapenkillä,
Kuvassa Darian (Amir Escandari), Aurora (Mimosa Willamo) ja Tuulikki (Ulla Ihalainen). Aurora, 2019.

Aurora (Suomi 2019)

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mia Tervon ensimmäisen pitkän fiktioelokuvan näyttämönä toimivat Rovaniemen vähemmän bränditietoista Lappi-eksotiikkaa tihkuvat baarit, yökerhot ja grillikioskit. Nupit kaakossa bailaavan kynsiteknikko Auroran (Mimosa Willamo) kyydissä hyvin kulkeva elokuva kertoo persoonallisesti ja tiedostavan epäkorrektisti kulttuurien, ennakkoluulojen ja oman elämän kuprujen kohtaamisesta.

Katsottavissa Yle Areenassa.


Viisi ihmistä pöydän äärellä katsoo kameraan.
Ihmisten puolue, 2008-2010.

Ihmisten puolue (Suomi 2008–2010)

Atte Järvisen käsikirjoittaman ja ohjaaman komediasarjan vanhojen tuotantokausien paluu sopii mitä parhaiten juuri kunnallisvaalien ajankohtaan.  Se kertoo hupaisalla satiiriotteella poliittisen populismin ja arkisen kuntapolitiikan yhdistämisen ongelmista aikana, jolloin sosiaalinen media ja vihapuhe eivät olleet vielä saavuttaneet nykyisiä mittasuheita ja tehneet poliittisen höpsisimin parodioinnista mahdotonta.

Katsottavissa Yle Areenassa.