43913876984_1beaa91cdb_z

Esittävä taideKirjoittanut Tuula Sipilä

Euroopan leirinuotioilla

Lukuaika: < 1 minuutti

Euroopan leirinuotioilla

Musta Saara

Pirkko Saisio, Jussi Tuurna, Laura Jäntti

Suomen Kansallisteatteri

☆☆☆☆

Pirkko Saision Suomen Kansallisteatterille kirjoittama musiikkinäytelmä Musta Saara on näyttämötaiteellinen kaivo, jossa ei ole pohjaa, yltäkylläinen ja ehtymätön burleski, joka kurottelee yli maantieteellisten ulottuvuuksiensa. Romanimusiikki soi ja leirinuotion tunnelma imaisee taikapiiriinsä heti esiripun noustessa.

Jussi Tuurnan oivallinen musiikki, osaavat laulajat ja upeat muusikot täydentävät cabaret-tunnelman. Illan annista muodostuu täyspitkä viihdekattaus, joka toimii kuten yhteiskunnallisen taiteen kuuluukin, piikikkäänä, humoristisena ja ironisena. Tässä on sulateltavaa pitkäksi aikaa. Faktojen tarkistelun apuna toimii ansiokkaasti toimitettu käsiohjelma, johon omat osionsa ovat kirjoittaneet mm. Heikki Aittokoski ja Jani Saxell.

Romanien vaellus kohti suojeluspyhimys Mustan Saaran kaupunkia Camargueta tarjoaa näytelmässä kehyskertomuksen, jossa seikkailevat myös sika (Jani Karvinen), tanssiva karhu (Erkki Saarela) ja tarinankertojana toimiva naiskolmikko (Sinikka Sokka, Ulla Tapaninen, Tiina Weckström). Juha Mujeen esittämä puoluejohtaja ja Katariina Kaitue hänen tyttärenään kietovat kudelmaan ristiriitojen seittiä, jonka todellinen vastine on lähihistoriaamme. Kuumailmapallon kyydistä nähdään tarkasti vanhan mantereen kipupisteet. Näin teatteri voi peilata yhteiskuntaa ja esittää sen uudessa valossa.

Kun ranskalainen oikeistopopulismi vertautuu kreivi Draculan magiaan, ei peilistä näy enää mitään. Sika on persoonaton ja tunteeton ja siksi sopiva ylimmäksi johtajaksi. Mutta kuka pelastaisi Euroopan? Kuten aina, pian voimalle syntyy vastavoima, ja kapinahenki koituu sian turmioksi. On vain toivottava, että mestattavaksi ei joutunut väärä messias.

mainos

Saision kyky yhdistellä historian kerrostumia ja poimia satiirin ainekset niin arjen komiikasta kuin päivän politiikasta tuottaa herkullisen keitoksen, joka haastaa, mutta myös ravitsee ja viihdyttää.
Lavastus Kati Lukka
Pukusuunnittelu Tarja Simone
Valosuunnittelu Morten Reinan
Äänisuunnittelu Jussi Matikainen
Saliäänisuunnittelu Sakari Kiiski
Koreografia Janne Marja-aho
Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen
Ohjaajan assistentti Helena Vierikko

ROOLEISSA Kristiina Halttu, Linda Hämäläinen, Katariina Kaitue, Panu Kangas, Jani Karvinen, Mikko Kauppila, Petri Knuuttila, Janne Marja-aho, Juha Muje, Ville Mäkinen, Harri Nousiainen, Annika Poijärvi, Erkki Saarela, Sinikka Sokka, Taru Still, Ulla Tapaninen, Timo Tuominen ja Tiina Weckström.