Elokuva

Elokuva Revontulten räppäri inspiroi arvostamaan saamen kulttuuria ja kieliä

Elokuva näyttää miten vahvasti luonto on läsnä Laitin elämässä.

Lukuaika: < 1 minuutti

Elokuva Revontulten räppäri inspiroi arvostamaan saamen kulttuuria ja kieliä

Revontulten räppäri

Petteri Saario

Ensi-ilta 24.3.

★★★★★

Petteri Saarion ohjaama dokumenttielokuva Revontulten räppäri kertoo utsjokelaisen Mihkku Laitin, 18, elämästä sekä rap-urasta. Siinä Talent-Suomesta tutuksi tullut Laiti kertoo identiteetistään ja saamelaisuudestaan vapaasti ja ylpeänä. Laiti räppää suomeksi sekä pohjoissaameksi nimellä Yungmiqu.

Revontulten räppäri inspiroi myös muita arvostamaan saamen kulttuuria ja kieliä. Mukana elokuvassa ovat Laitin lisäksi myös hänen veljensä, muusikkoäiti, poronkasvattajaisä sekä valloittava kumppani Sanja, joka osallistuu toisinaan myös Laitin musiikin tekemiseen.

Elokuva näyttää miten vahvasti luonto on läsnä Laitin elämässä. Saamenmaan luonto välittyy kohtauksista niin voimakkaasti että sen voi lähestulkoon haistaa, tuulen tuntea ja hiljaisuudesta nauttia. Puiden vehreys ja lumen saastumattomuus hämmästyttää. Erityiseltä tuntuvat myös pohjoisemman Lapin kuukausia kestävä kaamos, joka on toisille osa normaalia elämää.

Laitin ajatusten ja uran ohella elokuva tarjoaa tietoa myös saamelaisuudesta sekä sen tärkeydestä osana identiteettiä. Katsojan on helppo seurata ylimääräisistä pölinästä karsittua dokumenttia. Sitä voi myös katsoa ilman pohjatietoja, mikä tekee siitä erityisen sopivan myös koulussa katsottavaksi. Revontulten räppäri on suositeltava kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kulttuurien moninaisuudesta, luonnosta, musiikista sekä maailmankuvansa laajentamisesta.

mainos

Lue myös:

Saamelaisaktivisti Mihkku Laiti kertoo miksi Revontulten räppäri on hänelle itselleen tärkeä dokumenttielokuva

  • 25.4.2023