SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Bois-Mauryn tornit -sarjakuvassa juonitaan Game of Thronesin malliin

Myyttiseen keskiaikaiseen Eurooppaan sijoittuva sarjakuva on sävyjen juhlaa ja liukuväritkin näyttävät tyylikkäiltä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Bois-Mauryn tornit -sarjakuvassa juonitaan Game of Thronesin malliin

Bois-Mauryn tornit 3: Germain, Bois-Mauryn tornit 4: Reinhardt

Hermann

Bois-Mauryn tornit -sarjan kolmannen osan kansiKeskiaikaiseen Eurooppaan sijoittuvassa Hermannin piirtämän ja käsikirjoittaman Bois-Mauryn tornit -sarjan kolmannessa ja neljännessä osassa matkustetaan Santiago de Compostelaan ja takaisin. Ritari Bois-Maury on pestautunut pyhiinvaeltajien suojelijaksi, mutta tarina ei kerro hänestä vaan seurueista, joiden polut kohtaavat mutta halut risteävät. 

Vaikka tarinat ovat osa pidempää sarjaa, ne voi lukea myös erikseen. Vaikka maailmaa tuntisi entuudestaan, lukiessa pitää olla tarkkana, sillä hahmoja on paljon ja ruuduissa paljon asiaa. 

Albumi numero kolme, Germain, kertoo rikollisjoukon tarinan. Kiertelevä ryhmä ryöstää luostarin, mutta ketkä selviävät pakoon saaliin kanssa? Neljäs osa Reinhardt kertoo veljesten taistelusta isänsä perinnöstä. Molemmissa riittää ovelia juonia ja ankaraa luontoa kuin Tulen ja jään laulussa ikään, ja myös ruumiita tulee samaan tahtiin.

Sarja muistuttaa rakenteeltaan ryhmässä pelattavaa fantasiaroolipeliä. Hahmojen näkökulmat vaihtuvat, kuin kukin saisi pelata vuorollaan, ja käänteitä riittää kuin korteista nostettuna. Germainissa pysytään kuvitellussa reaalimaailmassa, mutta Reinhardtissa fantasia on tärkeä kerronnallinen elementti. Kerronnallisesti kauneinta on, miten juonten monet langat punotaan lopussa yhteen.

Hermannin piirrosjälki on yksityiskohtaista, viiva kapeaa ja tarkkaa. Ihmiset, yleensä miehet, ovat keskenään toisistaan helposti erottuvan näköisiä ja ilmeikkäitä, mikä onkin tärkeää juonessa mukana pysymisessä. Keskieurooppalaiseen tapaan ympäristöjä on kuvattu paljon. Detaljien runsaus on huomioitu myös värityksessä.

Bois-Mauryn tornit 3 sivu 6
Kannattaako lähteä luostaria ryöstämään? Bois-Mauryn tornit 3, sivu 6. Kuva: Hermann.

Bois-Mauryn tornit -sarja tunnetaankin leiskuvasta värityksestään. Taiten kootut kirkkaat mutta sointuvat paletit kertovat elävästi vuoden- ja vuorokaudenaikojen vaihteluista – yleensä myös kuplat on väritetty. Tässä sarjassa liukuväritkin luovat eläviä pintoja ja näyttävät hienostuneilta. Germainissa Fraymondin väritys jatkaa sarjan alun linjoilla, Reinhardtissa värittäjää ei ole mainittu eikä talvisissa maisemissa päästä kesäkuvien kirkkauteen. 

mainos

Sarjaa julkaistiin alkuperäiskielellään ranskaksi neljätoista albumia vuosina 1984–2012, Germain ja Reinhardt vuosina 1986 ja 1987. Englanniksi sarjaa on käännetty kuusi osaa, ei kuitenkaan esimerkiksi neljättä osaa Reinhardtia. Suomeksi sarjaa on julkaistu 2010-luvulla alusta alkaen, ensimmäinen osa Babette vuonna 2017 ja Éloïse de Montgri 2018. Kaikki suomennokset on tehnyt Kirsi Kinnunen. Sarjan toinen osa Éloïse de Montgri valittiin vuonna 2018 sarjakuvaharrastajien Kvaak.fi-foorumilla vuoden parhaaksi käännössarjakuvaksi. 

Bois-Mauryn tornit 4, sivu 1
Bois-Mauryn tornit 4: Reinhardt alkaa murhalla. Kuva: Hermann.

Hermann: Bois-Mauryn tornit 3: Germain
Sininen Jänis 2019, 46 s.

Hermann: Bois-Mauryn tornit 4: Reinhardt
Sininen Jänis 2020, 46 s.