Ayn Rand – kapitalismin valtiatar
Jussi Jalonen
Gaudeamus 2019
Venäjän 1900-luvun poliittinen kuohunta vaikutti syvästi nuoreen Alisa Rosenbaumiin, joka vuonna 1926 pakkasi laukkunsa ja muutti Yhdysvaltoihin. Uudessa kotimaassaan hän loi uran elokuvakäsikirjoittajana ja erityisesti romaanikirjailijana mutta profiloitui myös taloustieteilijänä ja filosofina. Samalla hän otti nimen, jolla jälkipolvet hänet paremmin tuntevat: Ayn Rand.
Jussi Jalosen Ayn Rand – kapitalismin valtiatar ei ole klassinen elämäkerta vaan enemmänkin läpileikkaus Randin filosofiasta. Keskeisintä Randin ajattelussa oli yksilö, jonka toimintaa valtion kaltainen kollektiivi ei saanut suitsia. Valtion tehtävä oli lähinnä suojata omaisuutta ja puuttua yksilöiden välillä mahdollisesti puhkeaviin sopimuksellisiin riitoihin. Kahlitsematon laissez-faire-kapitalismi jauhaisi lopulta hyvinvointia kaikille.
Vahvimmin Randin ajattelu näkyy tämän päivän poliittisessa oikeistossa, mutta Jalonen nostaa esiin myös Randin käsityksen maskuliinisuudesta ja hänen vaikutuksensa esimerkiksi populaarikulttuuriin. Teos erittelee Randin ajattelua eikä juuri esitä kommentteja puolesta tai vastaan. Se ei myöskään ole tarpeen, sillä Randin filosofian ristiriitaisuuden havaitsee teosta lukiessa myös ilman ylimääräistä osoittelua.
Ayn Rand – kapitalismin valtiatar on erinomainen johdatus yhteen 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista ajattelijoista. Randista voi olla montaa mieltä, mutta poliittista oikeistoa on hyvin vaikea ymmärtää, jos hänen ajatteluunsa ei ole tutustunut edes pintapuolisesti.