SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Anssi Rauhalan ja Matti Niemisen Väinö I -sarjakuva kertoo saksalaisen aatelisen katkenneesta matkasta Suomen kuninkaaksi

Keisarien aika on päättymässä Euroopassa. Poliittisen murroksen aikaan sijoittuvan tarinan keskiöön on valittu aatelispäähenkilön rauhallinen arki.

Lukuaika: 2 minuuttia

Anssi Rauhalan ja Matti Niemisen Väinö I -sarjakuva kertoo saksalaisen aatelisen katkenneesta matkasta Suomen kuninkaaksi

Väinö I Suomen Kuningas

Matti Nieminen ja Anssi Rauhala

Väinö I sarjakuvan kansiMatti Niemisen käsikirjoittama ja Anssi Rauhalan sarjakuvaksi sovittama, kuvittama ja tekstaama historiallinen draama Väinö I Suomen Kuningas kertoo saksalaisen Hessenin prinssi Friedrich Karlin neljästä kuukaudesta syksyllä 1918. Historiallisen aineiston perusteeella on dramatisoitu tarina siitä, miten hän toimi ja ehkä ajatteli aikana, jolloin Suomen monarkistit taivuttelivat häntä maansa kuninkaaksi. 

Keisarien aika on päättymässä. Toisiinsa sukusitein liitetyt Euroopan kuningashuoneet ja aatelissukujen yläluokkaiset miehet yrittävät yhä päättää valtioiden asioista keskenään, mutta alamaisista on tullut kansalaisia, ja valta pakenee aatelisten otteesta.

Draamaa ja jännitystä syntyy paitsi ajankohdan yhteiskunnallisista tapahtumista ja poliittisista juonitteluista, myös siitä, että kuninkaaksi kaivattu ei ole lainkaan varma, haluaako ottaa pestiä vastaan. 

Ote Anssi Rauhalan ja Matti Niemisen sarjakuvasta Väinö I
Ryhtyäkö vierana maan kuninkaaksi vai ei, siinäpä pohtimista vaativa elämänmuutos. Sivu Anssi Rauhalan ja Matti Niemisen sarjakuvasta Väinö I.

Päähenkilön pohdinnat erilaisista velvollisuuksista eri tahoja kohtaan ovat kiinnostavaa psykologista ajankuvaa.  

Albumin pehmeän hillitty harmaasävyinen visuaalinen ilme heijastaa tarinan tunnelmaa. Hahmojen ilmeikkyys tuo tapahtumiin emotionaalista syvyyttä. Ilmeitä ja eleitä kannattaakin seurata tarkkaan joka ruudussa, vaikka juonessa pääsisi lähes pelkästään tekstinkin perusteella eteenpäin. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Taustat, varsinkin linnat, on piirretty tarkasti kuten mannereurooppalaiseen perinteeseen kuuluukin. Rasteriväritys toimii silmäniskuna ajalle ennen digitaalista kuvankäsittelyä, vaikka onkin tehty tietokoneella. Joissain kuvissa eri pintojen tummuusasteet ovat niin lähellä toisiaan, että se latistaa muuten taidokkaiden piirrosten syvyysvaikutelmaa. 

Sivu Anssi Rauhalan ja Matti Niemisen sarjakuvasta Väinö I.
Anssi Rauhalan ja Matti Niemisen Väinö I kuvaa Euroopan keisariajan päättymistä.

Mitä paremmin tuntee sadan vuoden takaista Euroopan historiaa, sitä enemmän tarinasta saa irti. Käsikirjoittajan valinta keskittyä juuri tähän, kohtalaisen rauhalliseen tarinaan suurten historiallisten mullistusten keskellä, on kiinnostava. Mitä ei kerrota, kutkuttaa mieltä. Millaisia poliittisia käänteitä valtiomuotokiistaan onkaan Suomen päässä liittynyt?

Matti Nieminen ja Anssi Rauhala: Väinö I Suomen Kuningas
Täysi Käsi 2020, 71 s.