Kirjoittanut Emilia MiettinenKuvat Essi Rajamäki / Suomen Rauhanpuolustajat

Suomi lakkauttaa rauhanjärjestöjen valtiontuen kokonaan

Rauhanliiton Laura Lodenius sanoo, että hallitus haluaa vaientaa kansalaisyhteiskunnan äänet.

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomi lakkauttaa rauhanjärjestöjen valtiontuen kokonaan

Valtioneuvosto on kertonut  suomalaisten rauhanjärjestöjen edustajille perjantaina 26.4. päättäneensä lakkauttaa rauhantyön yleisavustukset ensi vuoden alusta alkaen.

”Tämä hallitus käy nyt todella rajusti kansalaisyhteiskunnan kimppuun leikaten kaikelta siltä, mikä tukee moniäänistä demokraattista yhteiskuntaa. Rauhantyötä tekevien suut halutaan tukkia”, kommentoi Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius

Oikeusministeriön mukaan avustuksen tavoitteena on ollut rauhantyön avulla tukea rauhaa, yhteiskunnallista vakautta ja konfliktien ehkäisyä. Rauhanjärjestöjen valtionavustuksiin kohdistui jo aiemmin tänä vuonna suuri leikkaus, kun niiden rahoitusta leikattiin 60 prosenttia. Jos valtioneuvoston suunnittelema valtionavustusten lakkauttaminen toteutuu, lukuisat suomalaiset rauhanjärjestöt voivat joutua supistamaan toimintaansa tai lopettamaan sen kokonaan. 

Rauhantyöhön osoitettujen valtionavustusten määrä on verrattain pieni. Vuodelle 2023 avustuksia sai yhteensä 20 eri järjestöä yhteensä 852 000 euroa, ja vuodelle 2024 avustuksia myönnettiin yhteensä enää 325 000 euroa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Rauhanjärjestöt muistuttavat, että rauhanliikeen toimintaedellytyksiä on heikennetty myös muualla sekä lakkautettu kokonaan Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Unkarissa.

Lodenius katsoo, että rauhantyö tulee jatkumaan järjestöjen ahdingosta huolimatta. ”Suomen rauhanliike ja aktiivit ovat selvinneet parista sodastakin, ja suurin osa jatkaa työtä tämänkin hallituksen toimista huolimatta. Mutta tarvitsemme nyt kaikkia suomalaisia mukaan moniäänisen, moniarvoisen kansalaisyhteiskunnan ja rauhanjärjestöjen tueksi”, vetoaa Lodenius. 

Suomen Rauhanpuolustajat on Voimaa julkaisevan Voima Kustannus Oy:n osakas. Voima on journalistisesti riippumaton julkaisu ja Julkisen sanan neuvoston jäsen.  • 26.4.2024
  • Kirjoittanut Emilia Miettinen
  • Kuvat Essi Rajamäki / Suomen Rauhanpuolustajat