Kuva: Jessica Ruscello / Unsplash

KirjallisuusKirjoittanut Miia Vistilä

Nuorten itse toivomia selkokirjoja yläkouluihin yhteensä miljoonalla eurolla

Kouluihin lähtee muun muassa Magdalena Hain fantasiaa ja Lääkäri Aten tietokirjoja. Helppolukuisemmat kirjapaketit koostaa Lastenkirjainstituutti Suomen Kulttuurirahaston rahoituksella.

Lukuaika: < 1 minuutti

Nuorten itse toivomia selkokirjoja yläkouluihin yhteensä miljoonalla eurolla

Kuva: Jessica Ruscello / Unsplash

Lastenkirjainstituutti lähettää keväällä 2024 paketin selkokirjoja ja muita helppolukuisia kirjoja jokaiseen yläkouluun Suomessa. Selkokirjat ovat selkokielellä eli yleiskieltä yksinkertaisemmalla ja helppolukuisemmalla kielellä kirjoitettuja kirjoja, usein mukautuksia suosituista yleiskielisistä teoksista. 

Selkokielestä hyötyvät kaikki, joilla on heikko lukutaito. Yleiskielen lukeminen voi olla vaikeaa esimerkiksi oppimis- tai keskittymishäiriöiden vuoksi tai kielitaidon puutteen takia. Pisa-tutkimuksen mukaan useammalla kuin joka viidennellä suomalaisella nuorella on heikko lukutaito.

“Kirjalahjoituksella pyrimme innostamaan nuoria lukemaan. Tavoitteenamme on, että selkokirjojen avulla lukutaito vahvistuu niin, että myöhemmin voi siirtyä yleiskielisten kirjojen pariin”, kertoo Selkopolku-hankkeen koordinaattori Aino-Maria Kangas Lastenkirjainstituutista. 

Lahjoitettavat kirjat valittiin nuorten mieltymysten mukaan. Nuorille suunnatussa kyselyssä suosituimpia kirjallisuudenlajeja olivat fantasia ja kauhu. “Teimme kyselyn myös opettajille. Sen mukaan nuoret kaipasivat mukautuksia yleiskielisistä kirjoista, koska haluavat lukea samoja kirjoja kuin muutkin”, Kangas kertoo. 

mainos

Kirjapaketista löytyvät selkokieliset mukautukset esimerkiksi Magdalena Hain lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneesta Sarvijumalasta sekä Annukka Salaman Ripley – Nopea yhteys -nuortenromaanista. Tietokirjoista pakettiin on mukautettu esimerkiksi somesta tunnetun Lääkäri Aten eli Atte Virolaisen huhtikuussa 2024 ilmestyvä Selviytymisopas elämään ja Helena Telkänrannan Millaista on olla eläin?

Kirjat toimitetaan kouluille kevätlukukauden 2024 päätteeksi. Kirjojen lahjoituksen lisäksi Selkopolku-hankkeeseen kuuluu opetusmateriaaleja opettajille sekä syksyllä 2024 pidettäviä koulutuksia opettajille ja kirjastonhoitajille. Hankkeen pani alulle ja rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto, joka lahjoittaa kirjoja kouluille yhteensä miljoonan euron arvosta.