Al-Shifan sairaala huhtikuun alussa Israelin joukkojen poistuttua alueelta.

PalestiinaKirjoittanut voimaKuvat Lääkärit ilman rajoja

Israel tuhoaa Gazan sairaaloita ja surmaa terveydenhuollon henkilökuntaa

Gazan lääkärit yrittävät pelastaa potilaita henkensä uhalla. Kirurgi kertoi Voimalle tilanteesta Al-Shifan sairaalassa ennen kuolemaansa.

Lukuaika: 4 minuuttia

Israel tuhoaa Gazan sairaaloita ja surmaa terveydenhuollon henkilökuntaa

Al-Shifan sairaala huhtikuun alussa Israelin joukkojen poistuttua alueelta.

Pohjois-Gazassa sijaitsevasta Al-Shifan sairaalasta tuli maaliskuussa kuoleman ja kurjuuden loukku. Al-Shifan sairaala oli Gazan kaistan suurin sairaala, ja sitä pidettiin alueen parhaiten varustettuna sairaalana. Israel hyökkäsi sairaalaan ensimmäisen kerran marraskuussa ja uudestaan 18. maaliskuuta, koska äärijärjestö Hamas oli sen mukaan palannut sairaalaan. 

Maaliskuun kaksi viikkoa kestäneen saarron aikana Israel sanoo surmanneensa sairaala-alueella tai sen läheisyydessä 200 Hamasin terroristia. On epäselvää, miten Israel on varmistanut, että surmatut ihmiset todella olivat Hamasin militantteja.

Sairaalassa olleiden potilaiden, hoitohenkilökunnan ja siviilien kohtalosta on tihkunut ulospäin vain vähän luotettavia tietoja. Kansainväliset järjestöt ovat vetäytyneet sairaalasta, eivätkä viestiyhteydet alueelle toimi kunnolla.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen osaston toiminnanjohtaja Linda Konate sanoo järjestön alueella olevien työntekijöiden kertoneen kaduilla lojuvista ruumista sekä huhuista, joiden mukaan henkilökuntaa olisi pidätetty.

”Kokonaiskuvan saaminen on hyvin vaikeaa, koska pääsyä ei ole jatkuvasti, eikä kaikkialle.”

Järjestö joutui evakuoimaan työntekijänsä sairaalasta jo marraskuussa ennen kuin Israel iski Al-Shifaan ensimmäisen kerran. Muutama työntekijä on kuitenkin palannut sairaalaan vapaaehtoisesti.

Viimeisimmän hyökkäyksen jälkeen Israel vetäytyi sairaalasta ensimmäinen päivä huhtikuuta. Yhdysvaltalaismedia New York Times julkaisi Israelin vetäytymisen jälkeen satelliittikuvia, joissa sairaalan rakennukset on tuhottu raunioiksi.

Huutava pula kaikesta

Voima haastatteli Al-Shifassa työskennellyttä kirurgia Ahmed Almaqadmaa puhelimitse maaliskuussa vain kaksi viikkoa ennen Israelin hyökkäystä sairaalaan. Tämän mukaan sairaalan tilanne oli lohduton. Al-Shifa oli kärsinyt isoja tuhoja jo Israelin marraskuisessa hyökkäyksessä. Sairaala kärsi sähkökatkoista, ja puhtaasta vedestä oli huutava pula.

”Sairaala hädin tuskin toimii”, Almaqadma kuvasi. 

Hän totesi tilanteen pahenevan jatkuvasti. Israel on rajoittanut avustussaattueiden pääsyä Gazaan, eikä humanitaarista apua ole pystytty toimittamaan riittävästi edes sairaaloille. Myös lääkkeet olivat pääosin loppu.

Konate kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön toimittaneen Al-Shifaan yksittäisiä avustuskuljetuksia yhteistyössä muiden humanitaaristen toimijoiden kanssa. Viimeinen kuljetus pääsi perille maaliskuun alussa. ”On selvää, että sairaalalla on ollut pulaa aivan kaikesta, mutta se on pyrkinyt siitä huolimatta jatkamaan toimintaansa”, Konate toteaa.

Valtaosa sairaalan henkilökunnasta oli paennut sotaa Etelä-Gazaan. Almaqadma päätti kuitenkin jäädä. ”Potilaiden auttaminen on minun ja tiimini tehtävä”, hän perusteli.

Useiden lähteiden mukaan Almaqadma löytyi surmattuna 1. huhtikuuta Al-Shifan läheltä Israelin joukkojen vetäydyttyä pois sairaalasta. Myös hänen yleislääkärinä toiminut äitinsä ja serkkunsa löytyivät surmattuina.  

Al-Shifan sairaala huhtikuun alussa.

Rikotut sodan säännöt

Maaliskuun alussa Al-Shifan sairaalassa oli vielä runsaasti potilaita ja sairaalaan hakeutuneita siviilejä. ”Yleisimpiä syitä hoitoon hakeutumiselle ovat hyökkäyksestä johtuvat vammat sekä puutteellisesta hygieniasta johtuvat tartuntataudit”, Almaqadma kertoi.

Lista hoidettavista potilaista oli hänen mukaansa loputon ja potilaita joutui priorisoimaan ankarasti. ”En ole pystynyt ompelemaan kaikkia haavoja riittävän nopeasti. Potilaita on niin valtavasti ja kirurgeja liian vähän.”

Almaqadma kertoi operoivansa joka päivä neljästä viiteen potilasta, joista osa on jouduttu leikkaamaan ilman asianmukaista anestesiaa. Epätoivoisesta tilanteesta huolimatta sairaalaan jääneet lääkärit ja hoitajat ovat yrittäneet tehdä voitavansa. 

Almaqadman mukaan ruoasta on Gazassa niin vakava pula, että ihmiset keräävät maasta kasvien lehtiä syödäkseen. Hänen mukaansa potilaat ovat ruoka- ja vesipulan vuoksi heikossa kunnossa ja alttiimpia tulehduksille. ”Potilaat eivät välttämättä kuole suoraan saamansa vammaan, vaan joko infektioon tai aliravitsemukseen.”

Almaqadma sanoi kärsivänsä nälästä ja janosta itsekin. ”Yritämme kovasti perheeni kanssa etsiä ruokaa, mutta useimmiten emme sitä löydä.”

Israelin mukaan sairaaloihin kohdistuvien iskujen syypää on terroristijärjestö Hamas, joka käyttää siviilejä ihmiskilpinä soluttautumalla sairaaloihin.

Sairaalat ja lääkintähenkilökunta nauttivat kansainvälisen humanitäärisen oikeuden määrittelemien sodan sääntöjen mukaan erityistä suojaa. Jos sairaalaa kuitenkin käytetään sotilaalliseen tarkoitukseen, se saattaa  menettää suojelunsa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Suomen Punaisen Ristin oikeudellinen neuvonantaja Jani Leino kertoo, että ”ennen hyökkäystä tulisi antaa ennakkovaroitus, jotta vihollinen voi joko lopettaa toimintansa tai on mahdollisuus evakuoida suojellut henkilöt kohteesta. Lisäksi toimet eivät saisi aiheuttaa vahinkoa suojelluille kohteille ja henkilöille, joka olisi suhteetonta tavoiteltuun sotilaalliseen hyötyyn”. 

Sairaalaan iskevällä osapuolella pitäisi Leinon mukaan olla varma tieto siitä, että kohdetta tosiasiassa käytetään sotilaalliseen tarkoitukseen. 

Al-Shifan sairaalan alla olevassa tunnelissa oli Israelin mukaan Hamasin komentokeskus, jossa säilytettiin myös Hamasin sieppaamia israelilaisia panttivankeja. Israel ei ole kuitenkaan julkisesti esittänyt pitävää näyttöä väitteidensä tueksi.

Almaqadma kertoi olleensa paikalla Al-Shifan sairaalassa, kun Israelin joukot tunkeutuivat sairaalaan ensimmäistä kertaa marraskuussa. ”He [Israelin asevoimat] yrittivät kovasti löytää jotakin, mutta he eivät löytäneet mitään. He tonkivat syvältä sairaalan alta ja löysivät sairaalan vierestä pienen tunnelin. En tiedä tunnelin tarkoitusta, mutta näitä tunneleita on joka puolella Gazan kaupunkia.”

Gazassa on valtava tunnelien verkosto, jota on käytetty alunperin Israelin saarron ohittamiseen elintarvikkeiden ja polttoaineen salakuljettamista varten. 

Hyökkäys terveydenhuoltoa vastaan

Kansainvälisten järjestöjen mukaan Gazassa on kuollut sodan aikana yli 300 terveydenhuollon työntekijää ja 167 avustustyöntekijää, kirjoitti vertaisarvioitu lääketieteen aikakauslehti BMJ tammikuussa. Luvut ovat BMJ:n mukaan korkeammat kuin missään muussa konfliktissa tällä vuosisadalla. Arviot menehtyneistä terveydenhuollon työntekijöistä vaihtelevat lähteestä riippuen.

Palestiinalaisalueilla toimiva kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun paikallisjärjestö PRCS tiedotti maaliskuun lopussa, että yhteensä 26 sen työntekijää on kuollut Gazan sodassa. Työntekijöistä viisitoista menehtyi järjestön mukaan humanitaarisissa työtehtävissä yllään PRCS:n univormu.

Israelin joukkojen tuhoamia Lääkärit ilman rajoja -järjestön ajoneuvoja Gazassa marraskuussa.

Lääkärit ilman rajoja joutui todistamaan tilanteen karuuden evakuoidessaan henkilökuntaansa Nasser-sairaalasta helmikuun puolivälissä. ”Henkilökuntamme evakuoinnista oli sovittu etukäteen, mutta tästä huolimatta yksi henkilökunnan jäsen pidätettiin ja on ollut vangittuna nyt yli kuukauden.” 

Syytä pidätykselle järjestö ei pyynnöistä huolimatta ole Israelilta saanut. Konate totetaa, että sairaanhoito on joutunut Gazassa laaja-alaisen häirinnän kohteeksi. ”Sairaaloihin iskemisen, henkilökunnan pidätysten ja liian tiukkojen evakuointimääräysten lisäksi myös ambulanssikuljetuksia on estetty. Tämä ilmiö on niin laaja ja systemaattinen, että kyllä voidaan nähdä, että sairaalat ovat myös hyökkäyksen kohteina, vaikka niin ei pitäisi olla.”

Almaqadma korosti haastattelussaan sitä, että Israel on surmannut ja vanginnut miehityksessään myös terveydenhuollon työntekijöitä. Hänen mielestään Israel pyrkii tarkoituksellisesti tuhoamaan Gazan terveydenhuoltojärjestelmän, jotta elämä Gazassa kävisi ihmisille sietämättömäksi.

”Israel on kohdistanut hyökkäyksiään joka ikiseen sairaalaan Gazassa ja jokaiseen terveyskeskukseen”, Almaqadma kommentoi.

Tiedon Ahmed Almaqadman kuolemasta on vahvistanut Voimalle tämän Suomessa asuva serkku.

  • 10.4.2024
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Lääkärit ilman rajoja