Israel syytti 4. maaliskuuta 450 UNRWA:n työntekijän olevan Hamasin ja muiden Gazan aseellisten ryhmien ”sotilaallisia toimijoita”. Muun muassa Suomi keskeytti rahoituksensa YK:n alaiselle palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle jo tammikuun lopussa, kun Israel syytti 12 järjestön työntekijää osallisuudesta lokakuiseen hyökkäykseen.
UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini on sanonut, että kyseessä on mustamaalauskampanja. Lähi-Idän tutkija Tiina Järvi vahvistaa, että tuoreimmat syytökset hyvin todennäköisesti ovat mustamaalausta.
UNRWA:lla on Gazassa noin 13 000 työntekijää, joista suurin osa on paikallisia. Mediassa puhutaan Hamasista useimmiten terroristijärjestönä, mutta se on myös poliittinen puolue ja toimija. ”Ei olisi mitenkään ihmeellistä, jos UNRWA:n työntekijöillä olisi puolueen jäsenkirja”, Järvi sanoo.
Israel ei ole esittänyt rajuimmille syytöksille todisteita. Järven mukaan Israel on mustamaalannut järjestöä jo vuosikymmeniä. ”Palestiinalaispakolaiset näkevät UNRWA:n muistutuksena maailmalle heidän pakolaisuudestaan. Israelin kannalta se kyseenalaistaa Israelin valtion olemassaolon legimiteettiä ja muistuttaa siitä, että valtio on perustettu etnisten puhdistusten kautta”, Järvi kertoo.
Israel esitti ensimmäiset syytökset UNRWA:n työntekijöiden osallisuudesta lokakuun hyökkäyksiin heti sen jälkeen, kun Kansainvälinen tuomioistuin ICJ antoi välipäätöksensä Israelia vastaan käytävässä kansanmurhaoikeudenkäynnissä. ICJ piti uskottavana, että Israel toteuttaa kansanmurhaa.
Lähi-Idän tutkija Antti Tarvaisen mukaan UNRWA:n rahoituksen lakkauttamiset voidaan nähdä kostotoimina, joissa liittolaissuhteet ratkaisevat. ”Rajallisuudestaan huolimatta ICJ:n päätös oli suuri voitto Palestiinalle. Sen jälkeen tietyt länsimaat varsin koordinoidun oloisesti katkaisivat tuen”, Tarvainen toteaa.
Hänen mukaansa UNRWA:n rahoituksen hiipumisen seuraukset ovat jo nyt katastrofaaliset. Lääkkeiden, ruuan ja puhtaan veden puute tappaa enemmän ihmisiä kuin pommit ja aseet.
”Jos ainoa organisaatio, jolla on kyky, kokemus ja verkostot toimittaa apua perille rampautetaan, en tiedä mikä on riittävä sana sille katastrofille, joka siitä seuraa.”
UNRWA toimii Gazan lisäksi Syyriassa, Jordaniassa, Libanonissa sekä miehitetyllä Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. UNRWA perustettiin vuonna 1949 auttamaan noin 700 000 kodeistaan karkotettua palestiinalaista.
YK:n vuonna 1948 antaman päätöslauselman mukaan palestiinalaispakolaisilla on oikeus palata koteihinsa. Israel on aktiivisesti estänyt tämän oikeuden toteutumista.