Spears makaa esiintymislavalla vatsallaan.

Lehdistö rakasti uransa alussa olevaa Britney Spearsia. Ajan myötä otsikot ja paparazzit kävivät yhä julmemmiksi.

ElokuvaKirjoittanut Kukka-Maria AhokasKuvat MTV

Framing Britney Spears -dokumentti kuvaa, kuinka naisvihalla tehdään bisnestä ja miten se lopulta tuhosi poptähden elämän

Tuore dokumenttielokuva on ajankuva 2000-luvun naisvihasta.

Lukuaika: 2 minuuttia

Framing Britney Spears -dokumentti kuvaa, kuinka naisvihalla tehdään bisnestä ja miten se lopulta tuhosi poptähden elämän

Lehdistö rakasti uransa alussa olevaa Britney Spearsia. Ajan myötä otsikot ja paparazzit kävivät yhä julmemmiksi.

Britney Spears on 10-vuotias rusettipäinen koulutyttö, kun hän esiintyy television lauluohjelmassa. Iäkäs haastattelijasetä kysyy televisiokameroiden edessä: ”Onko sinulla poikaystävää?” Laulaja hämmentyy. ”Ei ole, sir.” Haastattelija jatkaa: ”Voisinkos minä olla poikaystäväsi? Heh heh.”

New York Timesin tuottama Framing Britney Spears -dokumentti on katsaus lahjakkaan laulajan elämänvaiheisiin. Samalla se kuvaa menneiden vuosikymmenten naisvihaa, tyttöjen seksualisointia ja naisiin kohdistettuja vaatimuksia. Katsojassa herää kysymys: miten Britney Spearsia olisi kohdeltu, jos hän olisi miesartisti? 

Vertailun vuoksi: Kun laulaja Ozzy Osbourne puri lepakolta pään irti ja heitti television hotellihuoneen ikkunasta kadulle, hänen taiteilijamaineensa vain kasvoi. Kun Britney Spears hermostui häntä vainoaville kuvaajille, hänet suljettiin pakkohoitoon ja hänen kansalaisoikeutensa riistettiin.

Britney Spears katsoo kameraan. Takana valaistu meikkipöytä. Kuvan ulkopuolelta tuleva käsi korjaa Britneyn mustaa asustetta.
Britney Spears on 2000-luvun megatähti, joka sai osansa rakenteellisesta naisvihasta.

Dokumentti aloittaa uran alkuajoista. Teini-ikäinen Spears brändätään seksikkääksi naapurintytöksi, jonka piti samalla korostaa viattomuuttaan. ”Ai olenko minä neitsyt?” parikymppinen laulaja hämmentyy, kun häneltä kysytään asiasta televisiokameroiden edessä.

mainos

Lahjakas laulaja luo taiteellaan miljoonaomaisuuden, mutta media ei kysy häneltä bisnesvinkkejä vaan revittelee hänen seurustelusuhteillaan. Paparazzit rynnivät Spearsin ympärillä kuin karjalauma, sillä julkkisjuorut ovat tuottoisa rahanlähde. 

Otsikot käyvät ajan myötä julmemmiksi. Entinen poikaystävä Justin Timberlake käyttää julkisuutta koston välineenä, kun Spears ja Timberlake eroavat. Media ostaa miehen version tarinasta: ”Sinähän olet roolimalli lapsille. Justin kertoi, että särjit hänen sydämensä. Mitä teit, että aiheutit eron?” toimittaja kysyy Spearsilta. 

Naisvihaa varten on olemassa kokonainen koneisto, jonka hampaisiin Spears joutuu. Media saa tuloja shokkiotsikoista, ja hänen kuvistaan maksetaan paparazzeille suuria summia. Hän yrittää vetää rajoja julkisuudelle, mutta se käy yhä vimmaisemmaksi. Ei ole tavatonta, että hänen hermonsa alkavat vuosien kuluessa pettää. Kuuluisaksi käyneessä tapauksessa laulaja hermostuu ja mäiskii paparazzin autoa sateenvarjolla. Media julistaa: ”Britney sekosi”. Alkaa elämäntarinan karmivin osuus.

Laulaja suljetaan mielisairaalaan pakkohoitoon. Lailliseksi edunvalvojaksi määrätään hänen isänsä Jamie Spears, jonka kanssa hänellä on huonot välit. 

Mielenosoittajat kantavat Free Britney -banderollia ja Britneytä tukevia mielenosoituskylttejä
Free Britney -kansanliikkeessä on laulajan faneja. He uskovat, että hänen itsemääräämisoikeuttaan rajoitetaan perusteettomasti.

Spears on ollut holhouksen alaisena 13 vuotta, eikä hän saa itse määrätä lähes 60 miljoonan dollarin omaisuudestaan tai psykiatrisesta hoidostaan. 

Nyt hän vaatii, että isän rooli holhoojana puretaan. Oikeuskäsittely on kesken. Julkisuuteen toimitetuissa oikeudenkäynnin pöytäkirjoissa edunvalvontajärjestelyä kuvataan oudosti: se on ”liiketoimintamuoto”, joka tuottaa isä-Spearsille satumaisia summia. 

Fanit uskovat, että laulajaa pidetään panttivankeuden kaltaisissa oloissa. He ovat perustaneet Free Britney -liikkeen, joka vaatii hänen vapauttamistaan. Fanien mukaan on erikoista, että 13 vuotta sitten holhoukseen määrätty laulaja on kyennyt jatkamaan työskentelyä koko ajan. Spearsin tukijoiden mukaan se on merkki täysivaltaisesta harkintakyvystä. Spears on kuitenkin mennyt lakkoon: hänen sanotaan kieltäytyneen työnteosta, kunnes isän rooli holhoojana puretaan.

Britney Spears itse ei osallistunut dokumentin tekemiseen, mikä on dokumentin suurin puute. Tekijät eivät tiedä, menikö heidän haastattelupyyntönsä koskaan perille asti. Toivottavasti pian tehdään jatko-osa, jossa laulaja saa puhua itse. 

Framing Britney Spears (2021) katsottavissa ilmaiseksi mtv.fi-palvelussa. Ohjaus Samantha Stark.

Katso myös nämä

Rikostapaus: Peter Nygård (Discovery+)

Ohjaus Geno McDermott ja Stephanie Nanes
Yhdysvallat 2021

79-vuotias suomalaiskanadalainen miljonääri Peter Nygård joutuu vastaamaan Kanadassa syytteisiin alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ja kiristyksestä. Tuore dokumenttisarja pureutuu Nygårdin elämään ja kauhujen kartanoon Bahamalla, jossa hän huumasi ja raiskasi köyhistä oloista tulevia nuoria tyttöjä. Myös Linda Lampenius ja muut suomalaiset naiset joutuivat Nygårdin hampaisiin

The Pickup Game (Yle Areena)

Ohjaus Barnaby O’Connor ja Matthew O’Connor
Yhdysvallat 2019

2010-luvun pelimieskulttuuri ei ole kadonnut minnekään, vaan muuttanut muotoaan. Aikanaan sovinistiset myyntimiehet kaupittelivat peräkammarin pojille keinoja, joilla he onnistuisivat iskemään naisia. Nykyisin he kutsuvat toimialaansa ”elämäntapakonsultoinniksi”. Taustalla vaikuttaa vanha tuttu naisviha: naiset esineellistetään persoonattomiksi valloitusten kohteiksi ja miessukupuolen syrjäytyminen vieritetään naisten syyksi.

 

Kaksi ruumista rannalla (Yle Areena)

Ohjaus: Anna Paavilainen

Kaksi ruumista rannalla

Suomi 2019

Jussi-palkinnon vuonna 2020 voittanut lyhytelokuva kysyy, voiko nainen olla rikossarjassa muuta kuin kuollut ruumis. Laura Birnin ja Anna Paavilaisen käsikirjoitus parodioi eri genreihin kuuluvia elokuvia feministisestä perspektiivistä. Elokuva alkaa rikossarjoista tutulla kohtauksella, josta puolialaston, estetisoitu naisen ruumis löytyy rannalta pussiin käärittynä. Ruumis herää eloon, katsoo itseään ja toteaa: ”Ei saatana ole todellista, taas?” Birnin esittämä hahmo kompuroi dokumentin halki puolialastomana ja etsii selitystä sille, miksi päätyy aina samaan jamaan.