TaideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Vastapropagandan mestari

Pand myy Hitlerin vastaisista fotomontaaseistaan tunnetun John Heartfieldin vanhoja vedoksia

Lukuaika: 2 minuuttia

Vastapropagandan mestari

Pand – taitelijat rauhan puolesta -järjestön pikkuruinen liikehuoneisto Helsingin Kalliossa on täynnä taidetta. Yhdistyksen puheenjohtaja Antti Seppänen ja taidekeräilijä Markku Saarela purkavat huolellisesti pakattuja taideteoksia vanhoista kääreistään. Mukana on fotomontaasivedoksia John Heartfieldilta (1891–1968) sekä Fritz Cremerin (1906–1993) ja Lea Grundigin (1906-1977) sodanjälkeisen ajan poliittisia aiheita käsittelevää grafiikkaa.

Helmut Hertzfeldista John Heartfieldiksi poliittisista motiiveista nimensä muuttanut taiteilija tunnetaan erityisesti nykyajan kuvankäsittelyä ennakoineista fotomontaaseistaan, joissa hän otti vahvasti kantaa Hitleriä ja kansallissosialismia vastaan. Niitä julkaistiin 1929–1933  Saksan kommunistisen puolueen Die Rote Fahne -päivälehdessä ja viikoittain ilmestyneessä Arbeiter-Illustrierte-Zeitung (AIZ) -lehdessä ja levitettiin katujulisteina. Jouduttuaan 1933 pakenemaan natseja Heartfield jatkoi työtään ensin Tšekkosslovakiassa ja Lontoossa sekä sodan jälkeen DDR:ssä.

Heartfieldin töistä kenties ikonisimpia ovat fotomontaasi, jossa röntgenkuva paljastaa puhetta pitävän Hitlerin sisällä olevat kolikot, surumielinen piirroskuva hakaristin muotoon kasvaneesta joulukuusesta sekä verisestä kirveestä tehty hakaristimukaelma Blut und Eisen, jota myöhemmin on lainannut esimerkiksi ideologiakritiikistään tunnettu slovenialainen taiderockyhtye Laibach.

Heartfieldin töihin törmää yhä erilaisissa yhteyksissä ja niitä näkee toisiaan myös näyttelyissä. Markku Saarela kertoo, että Heartfield testamenttasi teoksensa aikanaan DDR:n valtiolle, jossa niistä työstettiin esimerkiksi 1970-luvulla 33-osaisia vedossalkkuja, Näistä yksi päätyi mutkien kautta hänelle. Sen työt  ovat nyt myytävänä yksittäin 80 euron kappalehintaan. Cremerin ja Gryndigin grafiikkavedoksia on puolestaan saatavilla 150 euron kappalehinnalla. Teoksiin luvataan tarvittaessa myös museotasoinen kehystys materiaalien hinnalla.

mainos

”On paljon parempi että ne päätyvät hyviin koteihin eivätkä vain loju minun laatikoissani. On tullut myös tehtyä rauhantyötä koko pitkä elämä ja tuntuu sitä, että Pand on sopiva järjestö saamaan töistä hyötyä”, Saarela kommentoi myyntipäätöstään.

Entartete Kunst / Rappiotaide -näyttelyn avajaiset Pandilassa sunnuntaina 25.8. kello 12–16
Pengerkatu 22, Helsinki
www.pandtaiteilijatrauhanpuolesta.fi